Kuulsused kutsuvad üles sallima seksuaalvähemusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

41 tuntud avaliku elu tegelast kirjutasid alla pöördumisele «Üleskutse õnnelikule Eestile», milles kutsutakse olema sallivad seksuaalsete vähemuste suhtes. Postimees.ee avaldab üleskutse ja sellele alla kirjutanute nimekirja.

Igaüks väärib olla õnnelik. Vahel piisab selleks hoolivast kaaslasest, kellega oma elu siduda ning kellega jagada rõõme ja muresid, ühist kodu ning teadmist, et teineteisele saab loota. Osa inimesi leiab oma õnne ja hingerahu samast soost partneriga.

«Inimesed käivad eneseteostuse ja õnne saavutamiseks erinevaid teid. See, et nad ei käi sinuga sama teed, ei tähenda, et nad oleksid eksinud,» on kirjutanud USA kirjanik H. Jackson Brown.

Sallimatusel puudub mõte, kui see on suunatud millelegi, mis ei sõltu inimese tahtest ning mis ei kahjusta teiste ühiskonnaliikmete õigust õnnele. Viha ja vägivalla õhutamine on märgid ebakindlast inimesest ja ka ühiskonnast!

Püüdleme selle poole, et eestimaalased sünniksid oma riiki vabade, võrdsete inimestena ning nendeks ka jääksid. Keegi ei saa valida oma sünnipärast sugu, nahavärvi, rahvust, vanemaid ega seksuaalset sättumust. Selle asemel, et vihata paratamatust, tuleb meil keskenduda sellele, kuidas üheskoos üles ehitada ühiskonda, milles kõikidel liikmetel on võimalus oma õnnetaotlused ellu viia!

Praegu on Eesti seadusandluses õiguslik vaakum, kus tegelikkuses toimivad omavahelised suhted on seadusega reguleerimata ning sellest tulenevalt ei laiene samasoolistele paaridele õigused ja kohustused, mida selline suhe eeldaks. See vaakum tuleb täita!

Sallivus loob eeldused rahumeelse ja vaba ühiskonna kujundamiseks. Maailma õnnelikemateks ühiskondadeks peetakse 2005.- 2009. aastal läbiviidud Gallupi uuringu alusel Taanit, Soomet, Norrat, Rootsit ja Hollandit, mis on LGBT (Lesbi, Gei, Bi- ja Transseksuaal) inimeste suhtes sallivad ja toetavad. Eesti on selles arvestuses üheksakümnes pärast Alžeeriat ja Somaaliat ning enne Myanmari ja Bangladeshi.

Avaldame selle kirjaga toetust LGBT inimestele Eestis, kutsudes üles suuremale avatusele, sallivusele ja hoolivusele, et kõigil oleks Eestis hea ja kindel tunne elada. Meid, eestimaalasi, on vähe ja seetõttu tuleb meil kokku hoida, toetada ja hinnata iga ühiskonna liiget. Sellega anname oma panuse õnnelikumasse ja vabamasse Eestisse, kus toetus sellele kirjale on ääretult oluline.

Kinnitame üheskoos Eesti paremaks ja sallivamaks muutumist!

Eino Baskin näitleja ja lavastaja
Georgi Belotserkovski psühhiaater
Maimu Berg kirjanik, kriitik ja poliitik
Ita Ever näitleja
Hannah Ild laulja
Sandra Jõgeva kunstnik
Tarmo Jüristo kriitik
Carmen Kass supermodell
Kaur Kender kirjanik, tõlkija ja ettevõtja
Tuuli Koch ajakirjanik
Andrei Korobeinik riigikogu liige, ettevõtja
Rein Lang EV kultuuriminister
Randel Länts poliitik
Merle Lilje laulja, ansambel Laine
Tiina Lokk PÖFFi direktor
Silver Meikar poliitik
Eiki Nestor riigikogu liige
Kristiina Ojuland Euroopa Parlamendi liige
Siiri Oviir Euroopa Parlamendi liige
Ivari Padar Euroopa Parlamendi liige
Imbi Paju kirjanik, ajakirjanik ja filmirežissöör
Evelin Pang näitleja
Liisa Past kommunikatsioonistrateeg
Erki Pehk dirigent
Epp Petrone ajakirjanik, kirjastaja ja blogija
Justin Petrone ajakirjanik, kirjanik, blogija ja muusik
Mart Poom jalgpallur
Tiit Pruuli ettevõtja
Andres Puustusmaa filmirežissöör
Ilmar Raag filmikriitik, -stsenarist ja -režissöör
Mihkel Raud laulja, kitarrist, ajakirjanik ja kirjanik
Riho Rõõmus Tallinna Lauluväljaku direktor
Anu Saagim Elu24 juht
Vilja Savisaar-Toomast Euroopa Parlamendi liige
Mari-Liis Sepper soolise võrdõiguslikkuse volinik
Roy Strider muusik, aktivist, publitsist
Kadri Tali ERSO direktor
Marek Tamm ajaloolane
Koit Toome laulja ja muusikalinäitleja
Merlyn Uusküla laulja ja helilooja
Daniel Vaarik meediaekspert ja suhtekorraldaja

Copy
Tagasi üles