Riigikogu sõprusrühm sõidab Hiina ja Tiibetisse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti pealinn Lhasa.
Tiibeti pealinn Lhasa. Foto: SCANPIX

Augusti alguses sõidab riigikogu Hiina ja Tiibeti toetusrühmade delegatsioon Hiina kutsel Hiina ja Tiibetisse. Teisalt pole riigikogu esimehe kinnitusel parlamendi sõprusrühmade rekordilise arvu loomise taga sugugi mitte soov muudkui reisida.

Visiit Hiina ja Tiibetisse on üks väheseid riigikogu sõprusrühmade välisvisiite. «Loomulikult ei sõida terve Hiina parlamendirühm - neid on kokku 51 inimest, see on kõige populaarsem!» hüüatas riigikogu esimees Ene Ergma. «Läheb väga väike arv, paar-kolm inimest,» täpsustas ta sõitjate arvu.

Riigikogu raha eest ostetakse selle reisi jaoks lennukipiletid Pekingisse ja tagasi ning sisesed sõidud maksab kinni vastavalt rahvusvahelisele tavale Hiina valitsus. «See on tava, meie sõidutame ka oma väliskülalisi ise punktist A punkti B,» lausus Ergma.

«Meil on olemas ka Tiibeti sõprusrühm, Hiina poolt on kutse,» sõnas Ergma. «Kindlasti on neil huvitav seal kohtuda. Ma ei tea, millisel moel seda korraldatakse. Kui mina selle aasta jaanuaris Hiinas käisin, siis ma võin teile ausalt öelda, ega nad ei varja oma probleeme ega ilustanud oma elu,» kinnitas Ergma, et ei näe sõidu eetikas probleeme.

Tiibeti usujuht dalai-laama külastab ka augusti keskel Budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel Eestit, kuid mitte kõik Eesti riigijuhid ei pea temaga ametlikke kohtumisi.

Reisimisvõimalus?

Riigikogu 12. koosseis on praeguseks moodustanud 44 parlamendirühma.

Ene Ergma kinnitas, et sõprusrühmad pole mingi tore koht, et saaks pidevalt sõita eri maades. «Faktiliselt on sõitmine kõige väiksem osa. Põhiline on see, et kui tulevad välisriigist meile delegatsioonid, on alati selle rühmaga kohtumised. Või siis ka kohtumised saadikutega,» selgitas Ergma.

«Mina arvan, et see on hästi tähtis osa tööst, ei saa ju ainult väliskomisjon kohtuda. Nendel inimestel, kes ennast sõprusrühmadesse kirjutavad, neil on juba eriline huvi nende maade vastu,» lisas riigikogu esimees.

Välissõite teeb tema sõnul tavaliselt 1-2 sõprusrühma aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles