Priit Pullerits: Neeme Raua suur illusioon

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Pullerits.
Priit Pullerits. Foto: .
«Välisilm» esmaspäeval ETVs kell 21.50

Sel suvel püüti Ameerikas mind kolm korda ära rääkida. Need olid Barack Obama noored toetajad, kes üritasid mind tema valijaks värvata. Ühes kaupluses, kus oli väljas massiliselt Obamat reklaamivat nänni, pärisin müüjaneiudelt, kus on John McCaini pooldavad materjalid. Nad tegid selle peale suured silmad ja vaatasid mind kui imelikku.



Neeme Raud tõestas esmaspäevases «Välis­ilma» reportaažis, mille algus arusaamatul põhjusel koguni veerand tundi kavajärgsest ajast edasi nihkus, et minu kogemused ja tähelepanekud Obama-maaniast polnud juhuslikud. Raua hoogne ja värvikas telelugu tõestas, et äsja presidendivalimised võitnud mehe pooldajaskond oli tõepoolest häälekas.



Tegelikult lõi Raud ameeriklaste eelistustest valimistel siiski kallutatud ja illusoorse pildi. Lõpuks hääletas kaotanud McCaini poolt ikkagi 46 protsenti valijaid, kokku ligi 58 miljonit inimest. Kust siis mulje, mida kinnistas ka Raua saade, nagu oleks pea kõik andnud hääle Obama poolt?



Trikk on väga lihtne, kui heita pilk valijaeelistuste kaardile, mille avaldas näiteks Washington Post. Sellelt näeme, et demokraat Obama pooldajad elavad peamiselt USA lääne- ja idarannikul, kuid Ameerika ulatuslik keskosa on ajast aega olnud vabariiklaste ehk seega McCaini territoorium.



Ja nüüd vaatame, kust tegi Raud oma reportaaži. Ta alustas saadet läänerannikult San Franciscost, mis on Ameerika vasakliberalismi kantse. Veelgi enam: suurem osa San Francisco lõigust oli üles võetud Castro linnaosas, Ameerika homotsentrumis, kust leiab enne mõne mittehomo kui parempoolse.



Edasi lendas Raud reportaaži andma idarannikule New Yorki, mis on samuti selgelt vasakliberaalse meelsusega linn. Samamoodi kalduvad vasakule Washington ja Philadelphia, veel kaks suurlinna Raua marsruudil. Lõpuks maandus ta Connecticutis Yale’i ülikoolis. Akadeemilised ringkonnad, ennekõike eliitülikoolid, on aga eriti kõigutamatud vasakliberalismi bastionid.



Jah, Raud andis lühidalt sõna ka viiele McCaini pooldajale, kuid saate üldpildist jäi mulje, nagu oleks enamik Ameerikast joondunud üksmeelselt Obama taha. Nii see siiski ei olnud, nagu Raud seda näidata tahtis. Või paista lasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles