Inimõiguste keskus: meedia ei peaks võimendama eelarvamusi romade suhtes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kari Käsper.
Kari Käsper. Foto: Erakogu.

Inimõiguste keskuse juhatuse liige Kari Käsper tõdeb, et kerjavate romade puhul tuleb tegeleda probleemi algpõhjuste otsimisega ning meedia ei peaks võimendama negatiivseid eelarvamusi mustlaste suhtes.

«Ka ajakirjandusel on oluline roll mitte võimendada negatiivseid eelarvamusi romade suhtes, mis nende olukorda kuidagi paremaks ei muuda, vaid võib õhutada rassistlikke ja ksenofoobseid rünnakuid romade vastu,» ütles Käsper Postimees.ee’le.

Tema sõnul on romade kui Euroopa suurima etnilise vähemuse olukord üheks oluliseks inimõiguste valdkonna teemaks kogu Euroopas. «Parimad lahendused sünnivad roma kogukondasid kaasates Eesti ja teiste Euroopa Liidu riikide ning institutsioonide koostöös,» lisas Käsper.

Ta toonitas, et oluline on tegeleda probleemide algallikatega ning samas hoiduda romade erinevast kohtlemisest nende päritolu tõttu.

Postimees kirjutas täna mustlastest, kes Tallinna südalinnas raha küsides omale elatist teenivad. Nende seas on ka alaealised lõõtspillimängijad, kes Tammsaare pargis, Viru keskuse ümbruses omale pillimänguga raha teenivad.

Põhja-Eesti Romade Ühingu esimees Roman Lutt tõdes usutluses Postimees.ee'le, et temalegi ei meeldi, kui lapseealised romad ehk mustlased tänaval elatist teenivad. Samas soovitab ta tagajärgedest kõnelemise asemel asuda mõtlema, mida teha, et romad sellisel viisil elamiseks raha ei peaks teenima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles