Kaitseministeerium tõstis koondamiste arvelt ametnike palka

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseministeerium.
Kaitseministeerium. Foto: Peeter Langovits

Alates 1. augustist tõstis kaitseministeerium ametnike töötasusid keskmiselt 11 protsendi võrra. Palka tõsteti ministeeriumi eelarve piires ja varasemalt läbi viidud koondamiste arvelt, toonitas ministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet.

Keskmiselt 15 protsendi võrra tõusid kaitseministeeriumi reatöötajate ehk spetsialistide ja nõunike töötasud. Kuimet selgitas Postimees.ee’le, et selline tõus oli vajalik, muutmaks nende ametnike palk konkurentsivõimelisemaks ning peatada töötajate äravool. Samuti sooviti sellega vähendada erinevate astmete palgalõhet osakonnajuhataja tasemest allapoole – seega  kantsleri, asekantslerite, osakonnajuhatajate ja välisteenistujate palgad ei muutu.

Kokku tõusis palk 139 töötajal 193 ametnikust. Keskmiselt suurenes töötasu 11 protsenti ehk 1281 eurolt 1422 euroni.

Kuimet viitas, et kaitseministeerium on pärast 2009. aasta koondamisi ja palgakärpeid teiste riigiasutustega võrreldes konkurentsivõimelt viimaste seas, ja seda eelkõige spetsialisti tasandil. «Seetõttu ei olnud paljud töötajad enam senise palgasüsteemi ja töötasuga rahul ning personalivoolavus kaitseministeeriumis oli kujunenud võrreldes ülejäänud avaliku teenistusega keskmisest kõrgemaks,» nentis Kuimet.

Palgafondi suurus jääb samaks, kuivõrd raha ametnike palga tõstmiseks saadi 15 protsendi töötajate koondamise arvelt.

Pressiesindaja täpsustas, et 2009. aasta eelarvekärbete ajal vähenes kaitseministeeriumi töötajate töötasu kahel korral. Märtsis kaotati ära osa lisatasusid, mille läbi vähenes töötajate keskmine aastasissetulek umbes kaheksa protsendi võrra, juulis aga vähendati kõikide töötajate kuupalka kaheksa protsenti. Lisaks koondati 2009. aasta jooksul ära kokku iga kümnes töötaja, et vältida tollal kolmandat palgakärbet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles