Dalai-laama kõnest noppis igaüks oma sõnumi välja

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaduse väljak oli inimestest tulvil.
Vabaduse väljak oli inimestest tulvil. Foto: Toomas Huik

Tiibeti vaimse liidri dalai-laama Tenzin Gyatso peetud avalikust kõnest noppis iga kohaletulnu välja enda jaoks kõige olulisema sõnumi: kelle jaoks oli see sõnum õnnest, kelle jaoks vabaduse tähendusest ja kelle jaoks hoopis midagi muud.

Juba pool tundi enne dalai-laama avaliku kõne algust oli Vabaduse väljak rahvast tulvil. Inimesi tuli aina juurde ja juurde. Rahva seas paistis Tiibeti toetuseks ka kümmekond Tiibeti lippu ning plakat «Me teame, et tõeline Tiibet on meie südametes».

Enne dalai-laama kohalesaabumist ütles pensionär Sirje Kala Postimees.ee’le, et tahtis kindlasti oma silmaga üht maailma kuulsamat inimest näha. «Usku kui niisugust ma mitte mingisugust ei poolda, aga tema tõekspidamised on vastuvõetavad ja igati inimlikud,» rääkis naine. «Ainult positiivseid sõnumeid ootan siit, Eestile on seda tarvis – julgustust ja positiivsust edaspidiseks.»

Ilmselt seda dalai-laama kõne kohaletulnutele ka pakkus. Kümmekond minutit pärast kella 14 tuli dalai-laama oma kaaskonnaga Vabadussõja võidusamba jalamile. Tervituseks lehvitas ta rõõmsalt rahvale.

Budismi Instituudi direktor Sven Grünberg andis Tema Pühadusele üle paki Eesti ja Tiibeti lippudega, rõhutades, et need ei ole «Made In China» (Hiinas toodetud – toim.). Dalai-laama avaldas lippude üle heameelt ja rääkis lipu rollist. «Nii Tiibetis kui ka väljaspool seda on Tiibeti lipp väga oluline,» sõnas dalai-laama. Tema sõnul oli 1954. aastal Hiina Rahvavabariigi juhi Mao Zedongiga kohtudes viimane lubanud, et Tiibeti lipp võib alles jääda. «Nii et kui tekivad probleemid, siis võite öelda, et mul on olemas luba Mao Zedongilt,» naljatas usujuht.

Oma kõnes rõhutas ta kaastunde tähtsust ning püüdlemist meelerahu poole. Peaaegu igakord enne tõlgi sõnavõttu pälvis dalai-laama rahvalt suure aplausi.

Kuna väljakul oli palav ja päike paistis eredalt, oli rahva seas palju sagimist ning paljud otsisid varjulisemat kohta. Kohale oli tulnud ka kaks kiirabiautot. Näiteks vajas turgutamist üks neiu, kellel oli päikese käes väga halb hakanud.

Üllatunud turistid

Vabaduse väljakule sattus ka palju turiste, kel varem dalai-laama Eesti-visiidist suuremat aimu polnud. «Kes seal siis nüüd jutustab?» küsis üks Soome härra teiselt. «See on dalai-laama,» vastas too. «Jah? Vaata aga vaata!» oli esimene Soome härra üllatunud, et sattus sellise suurkujuga üheaegselt Eestisse.

Kokku kestis dalai-laama avalik kõne veidi üle tunni. «Mulle meeldib siin ja ma tulen siia hea meelega tagasi,» teatas Tiibeti vaimne juht lõpetuseks.

Pärast kõne lõppu kuulas Postimees.ee ka kohalolnute muljeid. Jalgpallitreener Norbert Hurdale jättis kuuldu sügava mulje. Kuigi ta tundis end täna veidi tõbisena, pidas ta vajalikuks siiski kohale tulla. «2001. aastal dalai-laama visiidi ajal ma teda ei näinud – võib-olla ma ei olnud ka valmis mõistma tema sõnumit. Aga antud hetkel olin ja olen sügavalt liigutatud sellest, mida ta rääkis.»

Kõige olulisem dalai-laama kõnest oli tema jaoks sõnum õnne leidmisest. «Inimesed otsivad oma õnne ja nad kirjeldavad õnnelikkust tõenäoliselt rõõmuseisundina, kus nad on elevil ja aktiivsed – et siin on fun (lõbus – toim.). Tegelikult õige õnn peitub rahulolus – kui selline ärev peoseisund kaua ei kesta, siis rahulolu kestab,» selgitas Hurt. Ta oli meeldivalt üllatunud Eesti inimeste suurest huvist dalai-laama kõne vastu.

Palju muljeid

«Muljeid on nii palju, et ei oska midagi öelda,» ütles Postimees.ee’le kõnet kuulanud Merike.

Ta pidas väga oluliseks, et dalai-laama ka keskkonnateemale tähelepanu pööras. Otsus pühameest kuulama minna sündis Merikesel kiiresti. «Ta on üks tähtsamaid inimesi maailmas praegusel hetkel,» põhjendas Merike.

Ka Rainile ja Lemmele meeldis dalai-laama kõne. «Oli võimalus tulla vaatama, mida tal väiksele Eestile öelda on,» märkis Rain. Talle meeldis eriti dalai-laama mõte sisemisest vabadusest ja peaaegu sõna-sõnalt jäi talle meelde dalai-laama lause: «16-aastaselt kaotasin oma vabaduse, 24-aastaselt jäin ilma oma riigist. 50 aastat olen kuulnud halbu uudiseid Tiibetist, ent olen ikka rahuseisundis.»

Dalai-laama saabus Eestisse eile ning tema visiit lõpeb homme. See on juba kolmas kord, kui dalai-laama Eestit külastab. Tema varasemad visiidid Eestisse olid aastatel 1991 ja 2001.

Täna õhtul kell 21 on Kanal 2 eetris Elo Mõttus-Leppiku intervjuu dalai-laamaga. Postimees.ee toob intervjuu lugejateni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles