Paet: Eesti ootab Islandit Euroopa Liitu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet rõhutas täna kohtumisel Islandi välisministri Össur Skarphéðinssoniga Eesti ja Islandi erilist suhet ning kinnitas valmisolekut aidata kaasa Islandi liitumisele Euroopa Liiduga.

Välisminister Urmas Paeti sõnul oli Islandil eriline osa Eesti naasmisel rahvusvahelisse kogukonda 20 aastat tagasi, vahendas välisministeeriumi pressitalitus.

«Islandi kiire otsus Eesti taasiseseisvumist tunnustada on ajalooline pöördepunkt – see otsus avas tee ka teistele riikidele Eestit taas iseseisva riigina tunnustada,» lausus ta.

Paeti sõnul on kahe riigi eriliste suhete ja Islandi rolli tunnustamiseks Eesti taasiseseisvumisel Islandile pühendatud eelolev pühapäev, mil Tallinnas on Island erilise tähelepanu all.

Island tunnustas Eesti taasiseseisvumist juba 22. augustil 1991 ning 26. augustil sõlmis Eestiga diplomaatilised suhted.

Paet ja Skarphéðinsson arutasid Islandi Euroopa Liiduga ühinemisläbirääkimiste seisu. EL soovib Islandiga selle aasta 16. juulil alanud liitumisläbirääkimistega lõpule jõuda 2013. aasta keskpaigaks.

«Island on hea eeskuju teistele Euroopa Liitu pürgivatele kandidaatriikidele,» rõhutas Paet.

«Ootame Islandit Euroopa Liitu ning oleme valmis ekspertidega toetama ning liitumiskogemust jagama. On hea, et Euroopa Liidu laienemine jätkub ka Põhja-Euroopas,» lausus Paet.

2010. aasta aprillis korraldas Eesti Islandi riigiametnikele seminari, mis käsitles olulisi ELiga liitumise valdkondi nagu näiteks põllumajanduse, struktuurifondide, avalikkuse teavitamise, regionaal- ning keskkonnapoliitikaga seotud küsimusi.

Välisminister Paet kutsus Islandit liituma NATO kooperatiivse küberkaitse kompetentsikeskuse tegevusega.

«See pakuks nii Eestile kui Islandile võimalusi küberkaitsealast kahe- ja mitmepoolset koostööd senisest enam laiendada ja süvendada,» lausus välisminister. Veel oli välisministritel kõne all NATO õhuturbepoliitika küsimused ja Afganistani missiooni teemad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles