Ergma: Eesti riigi lapsepõlv on läbi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorkotkad, kodutütred, skaudid ja gaidid tänasel pidulikul lipuheiskamisel.
Noorkotkad, kodutütred, skaudid ja gaidid tänasel pidulikul lipuheiskamisel. Foto: Riigikogu kantselei

Täna varahommikul Toompeal toimunud pidulikul riigilipu heiskamisel sõnas Riigikogu esimees Ene Ergma, et Eesti riigi lapsepõlv on nüüd läbi saanud.

Iseseisvuse taastamise ajast on Eestis üles kasvanud põlvkond, kellele nõukogude aeg, vabaduspüüdlused ja laulev revolutsioon on ajalugu, mitte üleelatu, isiklik kogemus, rääkis riigikogu esimees Ene Ergma.

 «Need noored inimesed on üles kasvanud vabas Eestis – riigis, mille käekäik sõltub meist endist. Kakskümmend aastat on küllalt pikk aeg, et öelda: Eesti riigi lapsepõlv on läbi. Meie ees seisvate probleemide lahendamata jätmist ei tohiks vabandada keerulise minevikuga,» lisas ta. Ergma sõnul sõltus Eesti tulevik kahekümne aasta eest, on sõltunud kahekümne aasta kestel ja sõltub ka edaspidi meie rahva tahtest ja tegudest .

Kutsudes langetama pead kõigi hukkunute mälestuseks ütles Egma, et tänasel pidupäeval ei tohi unustada perestroika-aegseid kommunistliku režiimi ohvreid Tbilisis, Bakuus, Vilniuses ja Riias ning neid, kes andsid oma elu kahekümne aasta tagustes sündmustes Moskva tänavatel.

Ta tunnustas Boriss Jeltsini rolli kurjuse impeeriumi purunemisel ning meenutas tänuga Islandit, kes esimesena tunnustas meie riigi iseseisvust.

Ene Ergma tänas Eesti rahvast, kelleta poleks Eestist saanud vaba, demokraatlik riik ja soovis kõigile ilusat iseseisvuse taastamise kahekümnendat aastapäeva.

Täna, taasiseseisvumise 20. aastapäeval, heisati riigilipp hommikul kell 7 pidulikult Pika Hermanni torni. Kõlas pidupäevamuusika politsei- ja piirivalveorkestri, Eesti Teaduste Akadeemia Meeskoori, Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemilise Meeskoori ja EMLSi Tallinna Meeskoori esituses. Üles olid rivistatud noorkotkad, kodutütred, skaudid ja gaidid.

Kell 10 algab Toompea lossi kunstisaalis 20. augusti klubi hõbemärgi ja temaatilise postmargi esitlus. Kell 13.30 toimub lillede asetamise tseremoonia 20. augusti mälestuskivile. Kell 14 algab Toompea lossi õuel rahvusooperi Estonia aastapäevakontsert dirigent Arvo Volmeri juhatamisel. Kella 11 – 16 on külalistele avatud Pika Hermanni torn ning kella 12 – 16 saab Kuberneri aias osa võtta seiklusretkest «Eestimaa spordiradadel». Samas on avatud ka näitus «Iseseisvuse taastamine».
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles