Reporter.ee: 75 000 inimest eelistavad trahvi maksmisele arestimaja

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Rahvas hoidub trahvide maksmisest nagu surmast - palju enam eelistavad inimesed trahvi asemel istuda arestimajas.


Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimehe Toomas Vareki arvates hakkavadki maainimesed tegema selleks kõik, et trahvi asendada arestimajas olekuga, vahendas Reporter.ee.

Tänavu prognoositi eelarvesse koguda trahvide näol 505 miljonit krooni. Sellest rahast on aga tänaseks kätte saadud vaid 100 miljonit krooni. 75 000 inimest hoiab maksmisest eemale.

Arestimajades olid aga aastapikkused järjekorrad, et trahvisummast pääseda. Viru vangla avamisega õnneks järjekorda enam pole.

Vareki sõnul jääbki õhku küsimus, et kuidas kavatseb riik kätte saada tuleva aasta eelarvesse prognoositud topeltsumma 770 miljonit krooni.

Siseministeerium prognoosib järgmise aasta riigieelarvesse 53 protsendi suurust trahvisummade kasvu ja seda peamiselt liiklustrahvide arvelt.

Sellega on ministeerium piltlikult öeldes pannud politseile kohustuse määrata tuleval aastal iga päev kahe miljoni krooni eest trahve.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonna juhi Priit Heinsoo sõnul tuleb kasv eelkõige selles osas, et seoses elektroonilise liiklusjärelvalve kasutuselevõtuga piltlikult öeldes kahekordistub liiklusjärelvalve ressurss.

Kalev Kallo sõnul on trahvirahade prognoosiga juba sisse kirjutatud, et Eesti inimene pätistub ja tänu sellele saab eelarve täis.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni liige Toomas Trapido sõnul peaks riik võimaldada inimestel trahvide asemel heastada oma pahategu ühiskondlikult kasuliku tööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles