Raidma: Ilvese kriitikas kriisivalmisoleku kohta on kunstilisi liialdusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Raidma.
Mati Raidma. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikaitsekomisjoni esimehe Mati Raidma sõnul sisaldab president Toomas Hendrik Ilvese kriitika Eesti kriisivalmisoleku kohta kampaaniaaegadele omast kunstilist ja emotsionaalset liialdust.

Ilves kritiseeris oma vaates Eesti riigile ja ühiskonnale Eesti riigi valmisolekut kriisideks.

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma ütles BNSile, et Eesti on viimase 20. aastaga teinud läbi tugeva arengutee ning seda ka riigikaitses ja hädaolukordadeks valmisolekus. «Lähiminevikust võib tuua Eesti kriisidega hakkama saamise võimekusest enamalt positiivseid näited. See ei tähenda, et pole asju, mida saaks paremini ning efektiivsemalt teha,» ütles Raidma.

Ta nõustus, et ametkondade ja omavalitsuste hakkamasaamisel lume ja vihmaveega on arenguruumi ning energiajulgeolekusse pole veel piisavalt panustatud. «Lisaksin ka päästeteenistusele, ühele peamistest valmisoleku tagajatest, lisaressursi vajaduse. Ja neid väljakutseid on veelgi,» möönis Raidma.

Riigikaitse ning hädaolukordadeks valmisoleku teemade tõstatamine presidendivalimiste eelsel ajal ning ka igapäevaselt on tema sõnul tervitatav. «Esitatud vaadetes leidub kindlasti ka kampaaniaaegadele omast kunstilist ja emotsionaalset liialdust. Seetõttu kommenteeriksin teemat pikemalt hea meelega pärast presidendivalimisi,» lisas Raidma.

Ilves avaldas esmaspäeval oma vaated Eesti riigile ja ühiskonnale järgneva kümnendi kohta. Muuhulgas küsis president: «Milline on Eesti vastupanuvõime, kui Pärnus tõuseks veetase mõne tunniga 3 meetrit? Kui väärastunud fanaatik avaks täpsustule parimate gümnaasiumilõpetajate kokkutulekul? Kui mõnes piiritaguses tuumajaamas juhtub midagi väga tõsist?»

«Meie pealinna kord lumme mattunud, kord üle ujutatud tänavad meenutavad pigem Siberi külatanumat kui Euroopa (kultuuri)pealinna,» kirjutas Ilves. «Meie riigile kuuluv äriühing investeerib Lähis-Itta ja Ameerika kõrbesse, aga kellavärgi täpsusega prognoositavad tormid augustis ja jaanuaris viivad kümnetelt tuhandetelt elektri, sest õhuliinide asemel maa-alustesse kaablitesse investeerimine olevat üle jõu käivalt kallis.»

Lisaks juhtis president tähelepanu sellele, et teede-ehitus edeneb erinevatel põhjustel teosammul. «Kui suvisel vihmavaesel ajal on kõik päästekopterid korraga rivist väljas, siis näitab see asjade korraldamatust või kehva planeerimist, mitte aga seda, et koptereid tuleks juurde osta,» sõnas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles