Savisaar asus Keskerakonna demokraatiakraane kinni keerama

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Keskerakonna juhatus tegi vahetult enne laupäevast kongressi põhimõttelised muudatused erakonna põhikirjas, esitades valimistel kandideerijaile rahalise nõude ja tehes võimatuks igasuguse teisitimõtlemise.

Ülehomme kogunev Keskerakonna kongress kinnitab ka muudatustega põhikirja. Postimees toob esile punktid, mille poolt oli kogu juhatus, välja arvatud erakonna juhi Edgar Savisaare vastaskandidaat Jüri Ratas, kes hääletas muudatuste vastu.

Muudatuste järgi tuleb tulevikus riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerivatel keskerakondlastel sõlmida erakonnaga notariaalne leping valimiskampaania kulude hüvitamiseks valitava esinduskogu volituste ajaks.

Valimiskampaania kulude määra kehtestab erakonna juhatus. Kohalikel valimistel saab vastava otsuse langetada piirkondlik juhatus või Tallinna Nõukogu, mõlemal on ka õigus kehtestada valimiskampaania kulude määr.

Kõik peavad maksma
Postimees palus muudatusi kommenteerida Keskerakonna aukohtu esimehel Ain Seppikul.
«Selle muudatuse tagajärjel peavad maksma hakkama kõik, sõltumata sellest, kas ta osutub valituks või mitte,» leidis ta. «Kuna maksumäär on individuaalne ja suvaline, siis on erakonna juhil võimalik ebasobivad või ebamugavad isikud kandideerimisest elimineerida, kehtestades kulude määraks näiteks miljon eurot.»

Seppiku hinnangul kehtestatakse selle muudatusega erakonna liikmetele kandideerimiseks varanduslik tsensus.
«Minu arvates võib siin näha ka põhiseaduslikku riivet, kuna see piirab erakonna liikme kandideerimisõigust: erakonna sees ei jõua maksta ning erakonnast väljaspool kandideerides võidakse välja visata,» tõdes ta.

Muutmisele läheb ka põhikirja punkt, mis puudutab parteirežiimile vastuhakkamist. Nimelt on kavas erakonna liige parteist välja arvata juhul, kui ta hääletab vastu riigikogu fraktsiooni otsustele või seisukohtadele või umbusaldab riigikogus või kohaliku omavalitsuse volikogus erakonna liiget.
«Kategooriline, isegi kaalumisõiguse ja -ruumita punkt riivab põhiseaduse südametunnistuse vabadust ja riigikogu liikme sõltumatust. Põhja-Korea variant,» ütles Seppik. «See säte annab kiire väljaviskamise võimaluse kõigi Savisaare vastaste osas ning tsementeerib Edgari võimu. Äärmuseni ebademokraatlik!» Kolmandaks muudetakse erakorralise kongressi kokkukutsumise aluseid. Seda saab teha erakonna volikogu otsuse alusel või vähemalt ühe kolmandiku erakonna liikmete taotlusel 30 päeva jooksul pärast seda, kui erakonna juhatus on taotluse kätte saanud. Praegu oleks vaja ka viie piirkonna juhatuse otsust.

«Savisaar ei usalda enam oma kaasparteilasi, «eksinud lambukesi» on lausa igal pool üle Eesti, ning viie piirkonna juhatuse nõue jäeti välja. [See oleks] Edgari võimu tsementeerimine ehk praktiliselt ei saa erakorralist kongressi kokku kutsuda Edgari tahte vastaselt,» leidis Seppik. «Esimees omandab seeläbi praktiliselt kontrollimatu võimu ning puudub igasugune võimalus tema umbusaldamiseks,» lisas ta.

Seppiku sõnul meenutavad need põhikirja muudatused 17. sajandi inglise filosoofi John Locke’i sõnu: seal, kus lõpeb seadus, algab türannia.
Usaldatavate nimekiri
Keskerakonna esimees Edgar Savisaar saatis eile välja avalduse, milles märkis juhatusse kandideerivatest keskerakondlastest ära need, keda ta usaldab. Praegusest juhatusest ei kuulu nende hulka enam Jüri Ratas ega Deniss Boroditš.
«Mulle on ette heidetud, justkui puuduks mul neil valimistel meeskond. Küsitakse, kellega koos ma kavatsen Keskerakonda juhtida. Vastus on selge – minu meeskond on Keskerakonna juhatus,» märkis Savisaar.
«Loomulikult on inimesel ja inimesel vahe: ühed aitavad kaasa ja tahavad ka ise teha, teised poevad põõsasse. Ühed julgevad oma seisukohtadega välja tulla, teised susserdavad nurga taga; ühed on ausad ja lojaalsed, teised võivad ka noa selga lüüa. Inimesi on mitmesuguseid, ja poliitikudki on ainult inimesed,» lisas ta.
1800 Keskerakonna delegaati asuvad uut juhti valima ülehomme Tallinnas Solarise keskuses. Savisaarele on toetust avaldanud 22 piirkonda, Ratasele kolm, kaks piirkonda toetavad mõlemat.
Loe ka juhtkirja lk 2

savisaar usaldab

Mailis Reps, Kadri Simson, Enn Eesmaa, Aivar Riisalu, Marika Tuus-Laul, Kalev Kallo, Mihhail Korb, Aadu Must, Siret Kotka, Peeter Võsa, Ester Tuiksoo, Priit Toobal, Helmut Hallemaa, Jaanus Karilaid, Taavi Aas, Arvo Sarapuu, Rein Ratas, Toomas Vitsut, Raivo Raave, Enno Tamm, Märt Sults, Heimar Lenk, Olga Ivanova, Eevi Paasmäe, Vladimir Velman, Värner Lootsmann, Viktor Vassiljev, Heli Raevald, Peep Põdder, Ülle Juht, Ando Leps, Karin Tammemägi, Yana Toom, Katrin Siska
Allikas: Keskerakond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles