Kallo soovitab lepingute kasutamist kõigile erakondadele

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Kallo.
Kalev Kallo. Foto: Peeter Langovits.

Keskerakonna volikogu esimees ja finantssekretär Kalev Kallo ütles, et notariaalse valimiskulude hüvitamise lepinguid võiksid hakata kasutama ka teised Eesti erakonnad.

Keskerakonna juhatus tegi vahetult enne laupäevast kongressi põhimõttelised muudatused erakonna põhikirjas. Muudatuste järgi tuleb tulevikus riigikokku või Euroopa Parlamenti kandideerivatel keskerakondlastel sõlmida erakonnaga notariaalne leping valimiskampaania kulude hüvitamiseks valitava esinduskogu volituste ajaks.

Kallo hinnangul on täiesti loomulik, et kandidaadid ja hiljem valituks osutunud saadikud aitavad üheskoos erakonnaga tasuda valimiste kampaaniakulusid.

«Suurem vastutus ja kohustus läheks mõistagi valituks osutunutele, see on täiesti loogiline,» sõnas ta.

Kallo sõnul paneb seesugune muudatus valituks osutunud kandidaate suhtuma kohusetundlikumalt ka erakonna arengusse panustamisel.

«Erakonna lihtliikmed on korduvalt avaldanud arvamust, et nii riigikogu kui ka eurosaadikud peaksid võtma suurema rolli erakonna finantsküsimuste lahendamisel,» väitis ta.

Kallo sõnul on küllalt näiteid, kus erakond on ühe või teise kandidaadi valimiskampaaniasse pannud suuri summasid, kuid hiljem on valitud erakonnast lahkunud.

Nii pole Kallo hinnangul aus olukord, kus ülejäänud erakondlased peavad «võõraid» võlgu maksma.

«Samuti tasub mõelda, kas riigieraldiste kasutamine valimiskuludeks on ikka päris eetiline, seda raha peaks rohkem suunama erakonna arendamisse ja oma liikmeskonnaga suhtlemisse,» lisas ta. «Seega oleks igati õiglane, kui kandidaadid valituks osutumise nimel ka rohkem pingutaksid ja panustaksid.»

 Kallo mainis ka punkti väljaarvamise kohta, kuid seal on kriitikud tema arvates laskunud äärmustesse.

«Tegemist on ikkagi eelkõige saadikute südametunnistusele koputamisega ja meeldetuletusega, et erakonna vaadete eest peab ühtselt seisma. See, kas võimalust ka rakendatakse, on juba iseasi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles