Kivirähk: tänane küsimus pole, kas presidendiks saab Ilves või Tarand

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Kivirähk.
Juhan Kivirähk. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsioloog Juhan Kivirähk ütles, et täna polegi küsimus selles, kas presidendiks saab Toomas Hendrik Ilves või Indrek Tarand, vaid selles, kas Tarand suudab presidendi valimise riigikogus nurjata.

Oleks hea näitaja, kui riigikogu suudaks presidendi täna ära valida, ütles Kivirähk intervjuus Vikerhommikule. Ta tõi võrdluse pesupulbrireklaamiga, milles öeldakse, et kui vahet pole, siis milleks maksta rohkem. «Vahetust on mõtet ikka ette võtta siis, kui me teame, mida tahame ja kui me teame ka seda, et ette võetav muudatus on senisest parem. Kui me teame, et president, kes on oma tööga edukalt hakkama saanud, siis lihtsalt nalja pärast – et põnevam oleks – ei ole mõtet teda ju vahetama hakata,» arvas ta.

Ehkki Kivirähk leidis, et president Toomas Hendrik Ilvese väljavahetamiseks põhjust pole, tõdes ta, et kolme partei kokkuleppele on siiski jäänud teatav korporatiivse kuluaaripoliitika mekk. «Mingil hetkel tundus, et Tarandi kandideerimine ärritas neid kolme erakonda võib-olla sama palju, kui Edgar Savisaart ärritas Jüri Ratase väljaastumine tema vastaskandidaadiks [Keskerakonna esimehe valimistel – toim.]. See on kahetsusväärne, sest kandideerida saab igaüks, kellel on selleks vastavad hääled koos ja tahe olemas.»

«Kui tänasest valikust rääkida, siis küsimus ei ole ju selles, kas valitakse presidendiks Ilves või Tarand. Küsimus on selles, kas valitakse Eestile president või suudab Indrek Tarand presidendivalimised riigikogus nurjata. Sel juhul tuleks kokku valimiskogu, suure tõenäosusega, ma arvan, et valitakse tagasi ametisse Toomas Hendrik Ilves. Jah, me saame rohkem debatte, rohkem nalja ja rahval oleks huvitavam, aga kas sellel on mõtet?»

Viie aasta pärast tihedam konkurents

«Kui vaadata teledebatte, siis paistis tõesti, et Tarandis on seda inimest rohkem kui Ilveses ja tema jutt tuli ladusamalt välja. Aga tuli välja ka see, et kandidaatidel on üpris erinev lastetuba, ma arvan, et laupäevases debatis pani just see pool mõtlema, et presidendilt ootaks siiski tasakaalukust, rahulikkust ja stabiilsust,» märkis Kivirähk.

«Mul on selline tunne, et suur osa Tarandi toetajaist ootavad presidendilt midagi sellist, mida president anda ei saa ja ei tohikski. Tuleb hoolega põhiseadust lugeda ja näha, millised on presidendi volitused-võimupiirid ja Toomas Hendrik Ilves on kampaanias just sellega silma paistnud, et ta on suure osa valijate või rahva hulgas ebapopulaarset presidentaalset minimalismi rõhutanud. Et valijate otsevolitused kuuluvad riigikogu liikmetele ja kohalike omavalitsuste volikogudele ja selleks, et elu paremaks muutub, tuleb eelkõige vaadata nende poole,» selgitas Kivirähk.

Küll aga oli Kivirähk nõus Tarandi välja käidud mõttega, et Eestil võiks olla naispresident. «Aga see eeldaks juba hoopis teistsugust presidendi selekteerimise protseduuri ja ma arvan, et selleni jõutakse siis, kui on selge, et tuleb igal juhul valida uus president ehk viie aasta pärast. Sel korral saab olema konkurents presidendi kohale hoopis tihedam.»

Kivirähk ütles, et talle teeks väga rõõmu, kui riigikogu täna presidendi valiks: «Kui oleks näha, et erakonnad püsivad oma kursil ja täidavad neid lubadusi ja kokkuleppeid, mis nad on sõlminud.»

Ta selgitas: «Viimasel ajal on mind kõige rohkem solvanud Aivar Riisalu esinemine Foorumis, kes ei solvanud mitte ainult kogu riigikogu, vaid ka kõiki valijaid, öeldes, et riigikogus on täiesti mõttetud inimesed, tuulelipud ja korruptandid – seda oli kohutav kuulata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles