Riik peab ühisfirmat kauaaegse KGB ohvitseriga

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tallinna sadamale.
Vaade Tallinna sadamale. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti riik peab Tallinna Sadama kaudu ühisfirmat koos endise KGB ohvitseriga, kauase välisluure tegelasega, kelle töö NSVLi julgeolekukomitees avalikustas kaitsepolitsei 2005. aastal. Kapo on faktist teadlik, ent ei leia, et midagi seadustega vastuolus oleks.

«Me ei näe mingit ohtu,» kinnitas ka ASi Tallinna Sadam jurist Toomas Tralla vastuseks Postimehe küsimustele riigifirma koostöö kohta Kontakt Investeeringute OÜga, mille omanik ja ainus juhatuse liige on kauane NSVLi välisluure kaastöötaja, 62-aastane Gennadi Urb.

Mehe osaühingule kuulub 24,5 protsenti aktsiaseltsist Green Marine, mille 51-protsendiline enamusomanik on riigifirma Tallinna Sadam.

Kaitsepolitsei andmetel oli Urb aastail 1974–1979 Eesti NSV KGB 1. osakonnas operatiivvolinik ja vanemoperatiivvolinik. Pärast seda sai temast Feliks Džeržinski nimelise NSV Liidu Riikliku Julgeolekukomitee Kõrgema Kooli vabakuulaja.

1980ndail jätkas Urb tööd Nõukogude välisluureametkonnas, olles samal ajal ametlikult vormistatud mitmele kohale ENSV Teaduste Akadeemia välissuhtlusosakonnas, NSVLi kaubandusesinduses Ida-Berliinis ning kaubanduskoondises Estimpeks, kus Urb oli ametis 1991. aastani.

Elu lõpuni tšekist
Eestis ei ole teadaolevalt mingeid seaduslikke takistusi, et 17 aastat KGBs teeninud inimene ei võiks ettevõtluses osaleda ning sealjuures kas või riigi äripartneriks olla, kuid meie riigijuhtide retoorikaga läheb selline koostöö siiski vastuollu.

President Toomas Hendrik Ilves sõnas alles 19. augustil raadiodebatis: «Vladimir Putin ütles kord: kui sa oled tšekist, sa oled elu lõpuni tšekist.» Riigipea vihjas sellega Vene raudteejuhile kindral Vladimir Jakuninile, kuid samal ajal on Eesti Vabariik juba mitu aastat olnud rahulikult äripartner inimesega, kes oli pikka aega ametis täpselt tollessamas KGB osakonnas, kus teenis ka üks talvise «idarahaskandaali» peategelasi Jakunin.

NSVLi Riikliku Julgeolekukomitee 1. osakonna (Pervoje Glavnoje Upravlenje) ülesanne oli välisluure ning selle peakorter asus Moskva äärealal Jassenevo piirkonnas. Enne 1991. aasta augustiputši juhtis välisluureosakonda Leonid Šebaršin. Vene Föderatsiooni välisluureteenistus SVR asub sealsamas praeguseni.

Eesti parlament võttis 1995. aastal vastu seaduse, mille järgi pidid varemalt Eestit okupeerinud riikide, st Saksamaa ja NSVL­i julgeolekuorganite töötajad või ka lihtsalt koostööd teinud inimesed end kaitsepolitseis arvele võtma ning esitama selle kohta isikliku ülestunnistuse. Vastutasuks ülestunnistuse eest ei toodud neid avalikkuse ette. Gennadi Urbi kohta ilmusid andmed Riigi Teataja lisas veebruaris 2005.

Urb on lisaks Kontakt Investeeringutele olnud tegev mitmes teises ettevõttes: ta on osaühingute Jalgur (kinnisvara haldamine) ja Bestland (laoteenused) juhatuse liige.

Tallinna Sadama enamusosalusega Green Marine käitleb laevadelt pärinevaid jäätmeid – Muuga sadamas, Vanasadamas, Paljassaare sadamas, Paldiski Lõunasadamas ja Saaremaa sadamas. Firma kodulehel on kirjas, et Green Marine on Tallinna Sadama ja ASi NT Marine loodud ühisettevõte – endisele KGB-lasele kuuluva osaühingu nime seal aga osanikuna ei avalikustata.

Äriregistri andmeil on Kontakt Investeeringute OÜ saanud Green Marine osanikuks 2009. aasta aprillis ja omab seniajani ettevõttest 24,5 protsenti. Muud tegevust peale Green Marine aktsiate haldamise osaühingul ei ole, kuid see on osutunud küllaltki tulusaks: Kontakt Investeeringute möödunud­aastane kasum oli 669 497 krooni (ligi 43 000 eurot), ning 2009. aastal 1 565 891 krooni (ca 100 000 eurot).

Tallinna Sadama jurist Toomas Tralla rääkis Postimehele, et Kontakt Investeeringud sai Green Marine osanikuks seetõttu, et teine partner – NT Marine – otsustas talle kuulunud 49 protsendist aktsiatest pool Urbi firmale müüa.
Tallinna Sadamalt küsiti seejuures, kas riigifirma soovib kasutada ostueesõigust, kuid seda soovi ei olnud.

Sadam teadis tausta
 «Me teadsime, kes on ostja isik ning kellega on tegemist,» ütles Tralla. «Lähtusime sellest, et tegu on vaid osalusega ning teine osanik NT Marine on temaga koos pikalt äri ajanud ja tunneb teda hästi.»

Tallinna Sadama juristi sõnul ei ole endise julgeolekutöötaja osalus riigifirma kontrollitavas ettevõttes mingeid probleeme tekitanud. «Sellepärast, et kellegi kohta on kunagi midagi avaldatud, me inimest maha ei tõmba. Ei tahaks kohut mõista selle põhjal, kes keegi on olnud – pigem isegi vastupidi.»

Tralla viitas ka sellele, et Green Marine tegevuses ei ole mingeid kosmosesaladusi, mida peaks kaitsma. Firma tegeleb jäätmekäitlusega, mis juristi sõnul on nädalaga õpitav tegevus.

Gennadi Urb ütles telefonikõneluses Postimehega, et ei soovi ajakirjandusele kommentaare and a.
Kaitsepolitseiamet kinnitas Postimehele, et on Urbi rollist ühisettevõttes Tallinna Sadamaga teadlik.

«Kui mehe tegevus on seaduslik, siis pole kaitsepolitseil kohane enamat kommenteerida. Millist informatsiooni aga kaitsepolitsei julgeoleku mõttes selle fakti kohta veel omab või ei oma, jääb loodetavasti arusaadavatel põhjustel ütlemata,» selgitas kapo pressiesindaja Harry­s Puusepp.

«Kaitsepolitsei pöörab nõukogudeaegsete julgeolekuorganite endistele töötajatele jätkuvalt tähelepanu. Seda, et näiteks endised KGB töötajad võivad üldises plaanis endast ohtu kujutada, näitab kas või Herman Simmi juhtum, kus riigireeturi värbas just endine Eesti elanikust KGB ohvitser,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles