Ojuland: Hiina pole ainuke võimalus Aasias

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Erakogu

Kommenteerides Tema Pühaduse XIV dalai-laama augustis toimunud visiidi ja Eesti poliitikutega toimunud kohtumiste mõju Eesti-Hiina suhetele, märkis Ojuland, et Pekingi emotsionaalne reaktsioon ei olnud üllatuslik.

«Pigem on tegemist ootuspärase käitumisega, mida on kogenud ka teised Euroopa riigid, mida dalai-laama on külastanud,» ütles Ojuland.

«Rõhutan veelkord, et Eesti jaoks on majandussuhted kiirelt arenevate Aasia riikidega väga olulised, kuid meil endil tuleb valida sobilikud ja usaldusväärsed partnereid,» selgitas Ojuland.

«Hiina Rahvavabariik on kahtlemata praeguses maailma majanduses kõva tegija, kuid Euroopa Liit on samas sõlminud vabakaubanduslepingu näiteks Lõuna-Korea, mitte kommunistliku Hiinaga. Lõppfaasis on läbirääkimised Singapuriga.»

Ojulandi sõnul on Euroopa Parlamendis tõstatatud küsimus vabakaubanduslepingu läbirääkimiste alustamise kohta Taiwaniga.

«Isiklikult leian, et Taiwan oleks just Eestile suurepärane partner,» lausus Ojuland. «Tegemist on demokraatliku ja turumajandusliku riigiga, mille ligi 11-protsendiline majanduskasv edestas eelmisel aastal Hiina Rahvavabariiki ning ELi-Taiwani kaubavahetus kasvas tervikuna 39 protsenti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles