Uus maamaksu andmebaas maksab 400 000 eurot

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tõstmise vastane protestiavaldus mõni aasta tagasi.
Maamaksu tõstmise vastane protestiavaldus mõni aasta tagasi. Foto: Peeter Langovits

Teiste andmebaaside infot kokku koondav maamaksu infosüsteem, mis plaanitakse luua kahe aasta jooksul, läheb maksma ligi 400 000 eurot ja selle ülalpidamiseks hakkab kuluma ligi 30 000 eurot aastas.

Alates 2013. aastast vabastatakse maamaksu tasumisest tiheasustusega piirkonnas kuni 1500 ruutmeetri ja hajaasustusega piirkonnas kuni kahe hektari ulatuses kodualune maa.

«Kuna suurem osa 1. jaanuaril 2013 jõustuva maamaksuvabastuse rakendamiseks vajalikest andmetest asuvad riiklikes registrites, siis on otstarbekas arendada välja uus infosüsteem, kuhu koondatakse riiklikest registritest maamaksuteadete koostamiseks vajalikud andmed,» leidis rahandusminister Jürgen Ligi majandus- ja kommunikatsiooniministrile saadetud kirjas.

Selleks vajalikud riiklikud registrid on maakataster, kinnistusraamat, riigi kinnisvararegister, rahvastikuregister, riiklik elamis- ja töölubade register, äriregister, aadressiandmete süsteem ning riiklik ehitisregister. Neist andmebaasidest kogutakse andmed ühte kesksesse süsteemi, millest saadetakse andmed maksu- ja tolliametile.

Loodava infosüsteemi eelduseks olevat andmekogude kvaliteedi parandamine. Süsteemi haldamine nõuab esialgse hinnangu kohaselt maa-ametilt kolme uue töökoha loomist ning lisaks maksab süsteemi ülalhoidmine igal aastal 30 000 eurot.

Infosüsteemi loomine võtab aega kuni kaks aastat ja maksab esialgse hinnangu kohaselt 400 000 eurot (2011. aastal 100 000 eurot ja 2012. aastal 300 000 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles