Manifestiga loodetakse muuta kirik demokraatlikuks ja avatuks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomkirik.
Toomkirik. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Internetis algas allkirjade kogumine selleks, et muuta kirik tänapäevaseks, demokraatlikuks ja avatuks, allkirjade kogumise algatanud liikumine ühendab erinevate kirikute liikmeid ja teolooge ning koostatud manifest saadetakse Eesti Kirikute Nõukogule ja kõikidele kogudustele

Manifestile alla kirjutanud Tallinna ülikooli lektor, teoloogiadoktor Jaan Lahe ütleb, et manifesti koostajad leidsid, et aeg on pöörata tähelepanu nendele probleemidele, mis on Eestimaa erinevates kirikutes sarnased, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Kui me vaatame kirikuid niiöelda vanas Euroopas, siis me näeme, et nendes kirikutes on rohkem avatust, sallivust, demokraatiat, tänapäeva inimese mõistmise ja maailmatunnetusega arvestamist ja me soovime, et ka meie kirik oleks selline, kui need mitte väga kauged kirikud,» selgitas Lahe.

Humanistliku kristluse manifestis on kirjas, et kui Eesti ühiskonda iseloomustab püüdlus suurema demokraatia, avatuse ja sallivuse suunas, siis samal ajal toimuvad mitmes kirikus arengud, mille tulemusena süvenevad autoritaarsus, suletus ja sallimatus.

«Paraku võin ma kinnitada, et nii mitmedki otsesed väljaütlemised või ka kriitika näiteks mõne nähtuse suhtes kirikus on kirikute juhtkondade poolt kutsunud esile teravaid reaktsioone - inimesi on ähvardatud selja taga repressioonidega, on püütud kiriklikke väljaandeid survestada, et nad annaksid edasi ainult ametlikku informatsiooni, me peame seda olukorda ebaõigeks ja soovime selle lõppemist,» rääkis Lahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles