Joosep Laiksoo tahab Eestist lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Laiksoo nentis eile Paide ühisgümnaasiumis sõpru oodates, et avalikkusel on temast kujunenud nii kindel ettekujutus, et seda ümber lükata on võimatu.
Joosep Laiksoo nentis eile Paide ühisgümnaasiumis sõpru oodates, et avalikkusel on temast kujunenud nii kindel ettekujutus, et seda ümber lükata on võimatu. Foto: Raigo Pajula

Aasta tagasi kolme inimeluga lõppenud autoavarii teinud Joosep Laiksoo (18) mõtles pärast eelmisel reedel Tallinnas põhjustatud kergemat õnnetust: «Jälle! Seda jama veel vaja!»


Eelmise reede õhtul kella 19 ajal sõitis Laiksoo Mustamäe McDonald’sist Tondile, et sõbraga kokku saada. «Kuna ma ei ole kohalik, aga teadsin, et pean vasakusse ritta võtma, reastusin ühe ristmiku võrra liiga vara,» rääkis Laiksoo.



Eksitust märgates lülitas noormees sisse parempoolse suunatule ja ootas, kuni tagant tulevad autod mööda sõidavad. «Järjest tuli umbes viis autot, lasin need mööda,» ütles ta. Siis tekkis autovoolu suurem vahe ja Laiksoo hakkas rida vahetama. Ja siis käis korraga pauk ning Laiksoo auto oli ninapidi vastu Volvo maasturi juhiust.



Tunnistab süüd


Seejärel parkisid nii Volvot juhtinud Mart Seer kui ka Laiksoo autod ja vormistasid avarii kohta dokumendid. Laiksoo sõnul oli Seer rahulik ja soovis vaid asjad klaariks saada.



Seeri sõnul tunnistas Laiksoo oma süüd kohe ning mingit vaidlust ei tekkinud. «Ta selgitas, et arvas jõudvat auto vahele keerata,» lisas Seer. Mehe sõnul käitus Laiksoo viisakalt, kuigi õnnetuse tõttu veidi närviliselt. «See on mõistetav, sest ega tema elu kah praegu lihtne ei ole,» ütles Seer.



Eile istus abiturient Laiksoo Paide ühisgümnaasiumi koridoris ja ootas, millal sõbral tunnid lõppevad, et koos koju minna. Noormehe sõnul üritab ta praegu keskenduda koolitööle – päeviku järgi tuleb tal iga päev keskmiselt kolm arvestust ja kontrolltööd teha.



Koormus on kõva, sest Laiksoo vahetas oktoobris kooli ja seetõttu tuleb mõned asjad järele teha. Jõuludeks saavat võlad kaelast. Tunnistusel on Laiksool nii neljad-viied kui ka mõned koolipoisihinded.



Uuest koolist on Laiksoo juba mõned sõbrad leidnud. «Joosep on hea sõber,» ütleb üks Laiksoo ümber kogunenud poistest. Pikemalt nad aga Laiksoost rääkida ei taha.



Pärast gümnaasiumi lõpetamist ja karistuse kandmist kavatseb Laiksoo Eesti tolmu jalgelt pühkida ja mujal õpinguid jätkata, sest Eesti inimesed on ralliradadel kätt proovinud noormehest endale kindla ettekujutuse loonud. Noormehe hinnangul on ka ajakirjandus sellele kaasa aidanud.



Inimestel pilt käes


Mullusest õnnetusest Laiksoo rääkida ei taha. «Inimesed on mind meedia kaudu nagunii juba pätiks ja kaabakaks tembeldanud, seda mul muuta ei õnnestu,» ohkab ta.



8. detsembril 2007 põhjustas tollal veel 17-aastane Laiksoo Mäos kolme inimese surmaga lõppenud liiklusõnnetuse ja Tallinna ringkonnakohus määras talle kolm kuud vangistust, millele lisandub aasta ja üheksa kuud tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga. Lisaks kaotas ta kolmeks aastaks õiguse autot juhtida.



Et Laiksoo kaitsja kaebas otsuse edasi, ei ole karistus veel jõustunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles