Samost: ametiühingud on noortele sama võõrad kui elu Siberis

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingud tähistasid 1. maid rongkäigu, kõnekoosoleku ja rahvapeoga.
Ametiühingud tähistasid 1. maid rongkäigu, kõnekoosoleku ja rahvapeoga. Foto: Liis Treimann

Ajakirjanik Anvar Samost ütles Raadio Kahe saates «Olukorrast riigis», et noortel pole ametiühingutega mingit kokkupuudet.

«Kui rääkida 20-30 aastastega, siis nende jaoks on Ametiühingute Keskliit sama võõras kui elu Siberis – sellest ollakse kuulnud ja saadakse aru raamatu tasandil, aga tegelikku kokkupuudet ja mõtet, et see kokkupuude võiks tekkida, neil inimestel ei ole,» rääkis ta.

Ajakirjanik Kalle Muuli leidis, et ametiühingute nõrkus Eestis on tingitud sellest, et ühiskonnas pole piisavalt inimestevahelist solidaarsust. «Kindlasti saaks neid nõudmisi palju tugevamalt väljendada, kui seal eesotsas oleksid teistsugused juhid ja inimeste vahel oleks solidaarsus. Pigem on ühiskonnas solidaarsusepuudus ja sellest hakkab ka ametiühingute nõrkus pihta,» rääkis ta.

Samost ja Muuli kritiseerisid nii praegust Ametiühingute Keskliidu juhti Harri Taligat kui tema rivaali Peep Petersoni, kes ise liidu juhiks pürgib. Muuli tõi välja, et Taligal puudub karisma ja ta ei suuda inimesi enda taha koondada. «Taliga pole hästi hakkama saanud, temas pole energiat ega jõudu, millega avada kabinetiuksi ja kutsuda rahvast ühismeeleavaldustele,» leidis ta.

Samost kritiseeris ka Petersoni, kes üritab tema väitel pigem parteilist karjääri teha ja sõimab Kesknädalas inimesi ning karismat ja jõudu pole Samosti hinnangul ka temas.

Lõpetuseks käis Muuli välja, et ametiühinguid võiks juhtida Edgar Savisaar. «Ma ütlen seda ilma nalja ja mõnitamiseta – tema võime kõigile vastanduda, masse liikuma panna ja organisatsioonilist tööd teha on Keskerakonna eesotsas täiesti halvasti rakendatud, ta on viinud erakonna isoleeritud seisundisse. Ma arvan, et ametiühingute juhiks sobiks ta suurepäraselt,» rääkis Muuli.

Samost aga leidis, et vestluskaaslane eksib ning ütles, et pigem peaks ametiühingute eesotsas seisma ettevõtluse taustaga inimene. «See peaks olema mingi selline isik, kes on pigem ettevõtluse taustaga, tunneb tööandjate vajadusi, kombeid ja tavasid ning esindaks neid ära kasutades väärikalt töövõtjate huve,» kirjeldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles