Hakatakse uurima lapsed vene lastekodusse saatnud ametniku tegevust

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudulinnas elav Siivi oma maja ees koos lastega, kes ajutiselt saadeti Narva lastekodusse.
Tudulinnas elav Siivi oma maja ees koos lastega, kes ajutiselt saadeti Narva lastekodusse. Foto: Liis Treimann/Postimees

Ida-Virumaa Tudu vallas alustatakse teenistuslikku järelevalvet ametniku üle, kes paigutas eesti perest pärit lapsed venekeelsesse lastekodusse.

«Arutasime maavalitsuses seda juhtumit ja leidsime, et meil on piisavalt informatsiooni, kohustamaks Tudulinna vallavolikogu alustama teenistuslikku järelevalvet valla ametniku tegevuse üle,» sõnas Põhjarannikule Ida-Viru maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Kaarin Veinbergs.

Osakonna sotsiaal- ja tervishoiutalituse juhataja Evi Kruzman ütles, et menetlust alustatakse ka lastekodu tegevuse õiguspärasuse väljaselgitamiseks.

Küsimusele, miks neljaks kuuks emast lahutatud lapsed lahutati ka emakeelsest keskkonnast, paigutades nad just Narva lastekodusse, vastas Kruzman, et nii Tudulinna kui Kiikla eestikeelsetes lastekodudes polnud vabu kohti ning tavaks on, et eelkõige otsitakse lapsele koht kodumaakonna lastekodus.

Võimalust saata lapsed Tartusse, mis on Tudulinnale lähemal kui Narva, oleks tema sõnul siiski pidanud kaaluma.

Eelmisel nädalal jõudis avalikkuse ette juhtum, kus Tudulinna vallas elava naise Siivi kaks väikest last  saatis kohalik sotsiaalametnik Heli Šmigelskene venekeelsesse Narva lastekodusse, samal ajal kui ema oli haiglaravil. Neli kuud võõrkeelses keskkonnas viibinud lastest üks räägib emaga nüüd venekeeles. Ka selgus, et Šmigelskene andis lastekodule korralduse mitte lubada emal lastega kohtuda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles