Vahur Kersna lubab ETV ekraanile helenduvaid inimesi

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kersna
Vahur Kersna Foto: Helin Loik/ Naisteleht

Telemees Vahur Kersna loksus eile pärastlõunal paadiga Vilsandilt Saaremaale, endal tuule käes oma sõnul «kuradi-kuradi külm ja meri on hülgehall». Nii teeb ta tööd, mille lõpetamiseks on seitse päeva.


Tulemus peab näha olema aasta eelviimasel õhtul ETV ekraanil pealkirja all «Helenduvad olendid».



Mis see on, uurisin.



«See on… loodetavasti telesaade.»



Ütlesin, et tean. Sest pressiteade väidab nii: «Mõned inimesed on erilised. Nad tulevad tuppa ja tuba saab valgust täis. Millest, kust või kellest see tuleb? Vahur Kersna otsib vastuseid.»



Kust otsib, pärisin.



«Inimeste küljest, kust mujalt. Need on inimesed, kes seisavad nagu majakad kaljudel ja näitavad tuhandetele laevadele, nagu meie, elumerel suunda.»



Kõlab kaunilt, aga väheütlevalt. Nõudsin täpsustust.



«Need on inimesed, keda olen tahtnud aastaid intervjueerida, aga ei ole võimalust tekkinud või ei ole saatus lasknud sel sündida. Nüüd leidsin põhjuse ära teha.»



Ikkagi üldsõnaline. Kas konkreetsemalt ei saaks?



«Enne kui saade pole salvestatud, ei tahaks nimesid väga nimetada. Osa asju on tehtud, osa on pooleli. Neid inimesi ühendab see, et nad on tõesti helendavad.»



Kompasin pinda, kui palju neid inimesi on.



«Ütleme: saatejagu.»



Üritasin asjasse selgust tuua, uurides, kui pikk too saade tuleb.



«Isegi seda ei oska öelda. Arvestades, et keskmine Eesti inimene vaatab televiisorit kolm ja pool kuni neli tundi päevas, siis sisukaid inimesi kannatab poolteist kuni kaks tundi vaadata küll.»



Äkki saab vähemalt teada, millega ta vaatajaid üllatada proovib, küsisin.



«Ma ei üllata. Kohe ei tahagi üllatada. See vaataja, keda otsin, ei ole nagu laps, kes vajab kõditamist, uute nägude tegemist, uusi mänguasju. See vaataja on küpsem ja – kõlab pisut banaalselt – ka vaimsem.»



Enne kaldale jõudmist palus Kersna edastada oma tänu maksumaksjaile, kes on andnud võimaluse talle riigile majanduslikult raskel ajal nädal otsa mööda Eestit sõita, et inimesi usutleda ja saadet teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles