Laaneots: NATO loodud väljaõppesüsteem võib Afganistani armee järje peale aidata

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral Ants Laaneots kinkis 25 aastat tagasi Eestit külastnud kindralmajor Sayed Maloukile raamatu Eestist.
Kindral Ants Laaneots kinkis 25 aastat tagasi Eestit külastnud kindralmajor Sayed Maloukile raamatu Eestist. Foto: Kaitseväe peastaap

Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots tutvus täna põhjalikult Afganistani armee väljaõppega, tema hinnangul võib NATO loodud väljaõppesüsteem Afganistani armee järje peale aidata.

«NATO on loonud väljaõppemissiooni Afganistanis kaudu Afganistani julgeolekujõududele tervikliku väljaõppesüsteemi alates sõdurite ja allohvitseride kursustest kuni ohvitseride mitmeastmelise koolituseni,» ütles kindral Laaneots. «Kui Afganistani armee seda järjekindlalt ja usinalt kasutab, siis saavad nad varsti järje peale,» vahendas kaitseväe peastaabi pressiesindaja kindrali sõnu.

Afganistani armee iga korpuse vastutusalas on üks väljaõppekeskus, mida NATO liitlased juhendavad ja käigus hoiavad ning lisaks sellele on üks keskne väljaõppekeskus Kabulis.

Kindral Laaneotsa sõnul tunneb Afganistani armee kõige rohkem puudust lõhkekehade avastamise ja kahjutukstegemise vahenditest ning sõdurite varustusest.

Afganistani armee 215. jalaväekorpuse ülema kindralmajor Sayed Malouki sõnul on armee suurimaks takistuseks värvatute kirjaoskamatus, sest lugeda oskab vaid viis protsenti noorsõduritest. Siiski teeb Afganistani armee koostöös liitlastega suuri pingutusi, et 2014. aastal vastutus kogu riigis üle võtta.

«Me peame valitsusvastastest mässajatest jagu saama,» ütles kindralmajor Malouk. «See on meie kodumaa ja meie rahvas. Meie kohustus on neid kaitsta.»

Kindralmajor Malouk tõi esile hea koostöö Helmandis tegutseva Eesti jalaväekompaniiga Estcoy 12. Eesti jalaväelased viivad koos Afganistani armeega läbi ühispatrulle ja püüavad oma kogemusi jagada.

Eesti kaitseväe juhataja külastas NATO väljaõppemissiooni Shorabaki sõjaväebaasis ja Ameerika Ühendriikide merejalaväelaste poolt Afganistani armee spetsialistide treenimiseks loodud väljaõppekeskust.

NATO Afganistani väekontingendi Edelaregiooni väejuhatuse ülema asetäitja Ühendkuningriigi brigaadikindral Nicholas Welsh andis kindral Laaneotsale ülevaate operatiivolukorrast ja rääkis plaanidest.

Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots kohtus Kabulis NATO Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF ülema kindral John Alleniga ja NATO väljaõppemissiooni asejuhataja Jack D. Kemiga.

Kindral Laaneots külastas Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis patrullbaasis Wahid teenivat Eesti jalaväekompaniid Estcoy-12 ning kohtus NATO juhitava ISAF Edelaregiooni väejuhatuse ülema, Ameerika Ühendriikide merejalaväe kindralmajor John A. Toolaniga ning Helmandi väekoondise ülema, Ühendkuningriigi brigaadikindral Patrick Sandersiga.

Eesti jalaväekompanii Estcoy-12 alustas teenistust Helmandi provintsis selle aasta mais. Eesti osaleb Afganistani ülesehitamisel 2003. aastast. Praegu teenib NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude koosseisus Afganistanis enam kui 160 Eesti kaitseväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles