Sotsiaalkomisjon ei toetanud viljatusravi vähendamist

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhofi kinnitusel langetas riigikogu sotsiaalkomisjon täna üksmeelse otsuse mitte toetada valitsuse ettepanekut kärpida tulevast aastast viljatusravi võimalusi.

Pikhof tõstis esile, et opositsioonisaadikud teatasid juba üle-eelmisel nädalal, et nad ei ole nõus muutma kunstliku viljastamise ja embrüokaitse seadust nii, et lastetutele paaridele hüvitatakse edaspidi vaid kuni kolm kehavälise viljastumise katset.

«Mul on väga hea meel, et tänaseks jõudsid kõik komisjoni liikmed samale seisukohale. Ennekõike on see hea uudis väiksema sissetulekuga inimestele, kelle võimalused lapsi saada ei tohi kahaneda. Väga paljud pered ei jõua kallist lastetusravi ise kinni maksta,» lisas Pikhof.

Pikhof ütles Postimehele, et üllatav oli seegi, et ministeerium tõi oma ettepaneku põhjenduseks uuringu, millele nad aga kuskil korralikult ei viidanud ehk puudub kindlus, kas selline uuring üldse olemas on. Uuringus väideti nimelt, et neljas või viies viljastamise katsetus on edukas vaid 6-7 protsendil juhtudest.

Samuti tõstis Pikhof esile, et nii jääks Eestis ära aastas umbes 200 protseduuri ja jääks sündimata umbes 14 last.

Sotsiaalkomisjoni otsus tähendab ühtlasi seda, et 2012. aasta riigieelarves jääb viljatusraviks eraldatav summa suure tõenäosusega tänavusele tasemele.

Sotsiaalministeeriumist öeldi Postimehele, et ministeerium otsib koostöös riigikoguga võimalusi lisaraha leidmiseks.

Sotsiaalministeeriumi algse kava kohaselt pidanuksid väljamaksed kunstlikule viljatusravile kahanema tuleval aastal 141520 euro ulatuses.

«Ministeeriumi kohus peaks olema seista hoopis lastetusravi laiendamise eest,» lisas Pikhof.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles