Hiiumaa arvatava küüditaja kohtuprotsess lõpetati

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetava küüditaja kohtuasi lõpetati.
Väidetava küüditaja kohtuasi lõpetati. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärnu maakohtu Haapsalu kohtumaja rahuldas täna prokurör Indrek Kalda taotluse ja lõpetas Hiiumaa 14 perekonna Siberisse küüditamises süüdistatava 86-aastase Jaan Pähna kriminaalasja seoses tema raske haigusega.

Kohus lõpetas Pähna suhtes algatatud kriminaalmenetluse, kuna ta on raskelt haigestunud ja ei ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kadma, ütles Pärnu maakohtu pressiesindaja BNSile.

Kohus otsustas jätta kriminaalmenetluse kulud riigi kanda. Kaitsjatele makstud tasud ja kulud moodustavad 1033 eurot ja 27 senti, koopiate tegemise kulu 45 senti ning ekspertiisitasud 1070 eurot ja 14 senti.

Alates 1. septembrist on kriminaalmenetluse seadustiku alusel võimalik kriminaalmenetlust lõpetada, kui süüdistatav on parandamatult haigestunud ja pole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma.

ENSV Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi Hiiumaa osakonna operatiivvolinikuna töötanud Jaan Pähna osales kohtueelse uurimise kohaselt 1949. aasta veebruaris ja märtsis 46 väljasaatmisele ja ümberasustamisele kuuluva isiku tuvastamisel.

Ta kogus andmeid ning koostas 14 perekonna ja 46 isiku kohta salajased õiendid, mis olid aluseks nende väljasaatmisotsuse tegemisele. Ise võttis ta kinni kaks isikut. Välja saadeti Pähna tegevuse tulemusena 41 isikut, selgus eeluurimisel.

Samuti osales Pähna sama aasta 25. märtsil operatiivgrupi juhina Hiiumaalt kodudest kuue isiku kinnivõtmisel ja toimetamisel relvastatud valve all Lehtma sadamasse küüditatute konvoeerimispunkti, kust nad toimetati järgmisel päeval Novosibirski oblastisse Tatarski rajooni.

Kaks küüditatut olid nooremad kui 12-aastased ning üks naine oli lapseootel. Sundasumisel suri Pähna poolt Siberisse saadetuna kaheksa inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles