Lastega töötamise keeld võib lisanduda seksuaalkurjategija kohtuotsusesse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaias on seksuaalkurjategijatel töötamine keelatud.
Lasteaias on seksuaalkurjategijatel töötamine keelatud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuriteoennetuse Nõukogu kaalus oma tänasel kohtumisel, kas hakata lastega töötamise piiranguid lisama seksuaalkurjategijate kohtuotsustesse või muuta see keeld universaalsemaks, et seadusega ei peaks iga ametikohta eraldi välja tooma.

«Kuriteoennetuse nõukogus arutasime, et täna on need elualad, kus lastega töötamise piirangud kehtivad, konkreetselt üles loetletud ning vastavad muudatused on sisse viidud kõigisse valdkonna seadustesse. Samas ei pruugi selline ammendav loend siiski katta kõiki võimalikke ametikohti, kus töötajad lastega vahetult kokku puutuvad,» teatas justiitsminister Kristen Michal.

Ministri sõnul võiks kaaluda konkreetse loendi asendamist üldisemate kriteeriumitega ning see ühes seaduses sätestada. Alternatiivne variant oleks lastega töötamise piirangut omavate ametikohtade loendi täpsustamine ja vajadusel laiendamine.

«Millise tee valime, sõltub juba analüüsi tulemustest. Näiteks kõlas ka idee iga konkreetse kohtuotsusega kaaluda keeldu lastega töötamiseks, kui kuriteo liik on selline, et see keeld peaks olema,» lisas ta.

Millist varianti minister ise eelistab, Michal täna öelda ei osanud. «Isiklikult olen valmis kõiki võimalusi kaaluma, sõltuvalt sellest, mis annab lastele parema võimaliku kaitse,» selgitas ta. Universaalsuse põhimõtte eeliseks on Michali sõnul see, et iga kord ei pea mingi uue tegevusvormi puhul arutama, kas näiteks videomängude saalis tohib töötada pedofiilias süüdi mõistetud inimene.

«Kuid ma ei pea halvaks ka seda, kui tõesti suudame sõnastada kõik ohukohad eriseadustes või kohtuotsustega igale juhtumile veel individuaalsemalt läheneda – seepärast me seda analüüsi teemegi, et laste kaitseks kõige tõhusam viis leida,» sõnas justiitsminister.

Justiitsminister Kristen Michali sõnul kehtivad Eestis juba neli aastat lastega töötamise piirangud, mille kohaselt ei tohi lastega vahetut kokkupuudet eeldavatel kohtadel töötada inimesed, kes on süüdi mõistetud lastevastastes seksuaalkuritegudes, teatas justiitsministeerium.

Alates 2007. aasta juulist kehtivad lastega töötamise piirangud, mille eesmärgiks on vältida lastevastastest seksuaalkuritegudes süüdimõistetud isikute töötamist lastega korrapäraseid kokkupuuteid eeldavatel kutsealadel, nagu näiteks kooli- ja lasteaia õpetajana, laagrikasvatajana jne. Piirang on eluaegne ja kehtib ka isikutele, kelle karistusandmed on kantud karistusregistri arhiivi. Selle täitmiseks on tööandjal kohustus kontrollida enne isiku lapsega seotud tööle võtmist tema tausta karistusregistrist.

Seadus paneb vastavatele tööandjatele kohustuse kontrollida inimese töölevõtmisel tema karistatust lastevastaste seksuaalkuritegude eest. Tööandjat, kes võtab tööle isiku, kellel on seaduse järgi lastega töötamine keelatud, võib karistada rahatrahviga. Isikut ennast aga, kes keeldu teadlikult eirates sellisele tööle läheb, saab karistada kriminaalkorras kuni üheaastase vangistusega. Aastatel 2009-2011 on karistusregistri andmetel tehtud päringuid 140 tööandja poolt kontrollimaks lastega seotud tööle võetava ligi 1500 isiku tausta.

Lapse seaduslikul esindajal on õigustatud huvi korral samuti õigus saada karistusregistrist andmeid teise isiku seksuaalkuritegudes karistatuse kohta. Päringu tegemiseks tuleb pöörduda karistusregistrisse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles