Kapo uurija võis luubi alla sattuda seoses pangatüliga

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altkäemaksu võtmises kahtlustatav kaitsepolitseinik Indrek Põder elab Sakus abikaasale kuuluvas majas.
Altkäemaksu võtmises kahtlustatav kaitsepolitseinik Indrek Põder elab Sakus abikaasale kuuluvas majas. Foto: Liis Treimann

Altkäemaksu võtmises kahtlustatava kaitse­politseiniku Indrek Põdra vahelejäämise põhjustasid kevadel Krediidipanga omanike vahel puhkenud erimeelsused – nii väidavad Postimehele mitmed teineteisest sõltumatud allikad.

Krediidipanga omanike vahelised erimeelsused puhkesid tänavu mais, kui pangas ligi 44-protsendilist osalust omanud Moskva panga osalus kahanes 10,7 miljoni aktsia müügitehinguga 16 protsendile.

Moskva panka ärritanud tehinguga oli otseselt seotud Krediidipanga juhatuse esimees Andrus Kluge. Postimehele on väidetud, et mõni aeg pärast tehingut andsid Moskva panga nimel rääkinud isikud otse mõista, et nii need asjad ei käi. Et tegelikult määravad Eestis toimuvaid asju hoopis nemad ja selleks on neil võimustruktuurides «oma» abimehed.

Väidetavalt sai siit alguse uurimine, mis viis lõpuks kapo spetsialisti Indrek Põdra tabamiseni. Väidetavalt on kriminaalasjas tunnistajateks kuulutatud isikud, kellest pidid saama panga uued juhid.

Kõik see info on väidetavas vormis, sest Postimehe katsed riigiprokuratuurist selle tõele vastavust kontrollida jäid tulemuseta. Küsimusele, kas vastab tõele, et kriminaalasjas on osa Krediidipangal, tuli juhtivalt riigiprokurörilt Heili Sepalt lakooniline vastus: «Ei pea võimalikuks kommenteerida.»

Krediidipanga kommunikatsioonijuht Allan Soon samas eitas panga ametlikku seotust poolelioleva uurimisega. Postimehele on väidetud, et nn Krediidipanga liin, mille kaudu olevat uurijad pannud ühes Tallinna toitlustusasutuses lõpuks käed raudu ka ühel Eesti organiseeritud kuritegevuses autoriteetsel vene mehel, on vaid üks haru Põdra tegude uurimisel.

Väidetavalt on selles kriminaalasjas kahtlustatavateks kuulutatud isikute ring paisunud juba 15 kanti. Neid kahtlustatakse kas altkäemaksu andmises või võtmisele kaasaaitamises. Ülekuulamistel on tunnistajatena käinud ka Põdra aastatetagused ülemused kaitsepolitseist.

Väidetavalt huvitavad uurijaid politseis tegutseva rahapesu andmebüroo kaudu toimunud kahtlaste sularahatehingute peatamised, mida Põder võis ettevõtjatelt saadud «komisjonitasu» eest lasta aresti alt vabastada.

Liigub info, et altkäemaks, mida Põder tööga seoses tehtud kuritegude eest saada võis, ulatus minimaalselt saja tuhande euroni. Kaitsepolitseis Eesti keskmisest palgast märksa suuremat palka saanud Põdra elujärg oli silmanähtavalt hea. Võiks isegi öelda, et sissetulekutele mitte vastav.

Põder elab Sakus vanas rahas mitu miljonit krooni väärt paarismajas, mis ametlikult kuulub küll tema abikaasale, kes skandaali puhkedes lahkus politseiameti sisekontrolli vanemkomissari kohalt. Kodule on seatud SEB kasuks ligi kahe miljoni kroonine hüpoteek.
Põdra perekond kasutas ametiautode kõrval kallist

R-klassi Mercedese pereautot, mille müügihinnad algavad uhiuuena 60 000 eurost. Kuid isegi kasutatuna ei saa enam-vähem korralikus seisukorras R-klassi Mercedest kätte 25 000 eurost odavamalt.

Lisaks kuulub Põdrale sadu tuhandeid eurosid väärt Soolätte kinnistu Võrumaal Hürova külas, millel asub kokku seitse heas seisukorras ehitust. Neist nii mõnigi on kahekorruseline ja hiljuti korda tehtud või ehitatud. Kinnisturegistrist selgub, et kohustusi panga ees sellel kinnistul ei ole.

Riigiprokuratuuri teatel on Põdraga seotud vara uurimise ajaks arestitud. Täpsemaid andmeid arestitud vara kohta keeldub prokurör avaldamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles