Uudelepp: IRLile oleks sobivaim esimees Jaak Aaviksoo

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agu Uudelepp
Agu Uudelepp Foto: Mihkel Maripuu

Kommunikatsiooniõppejõu ja poliitikaanalüütiku Agu Uudelepa hinnangul sobiks Isamaa ja Res Publica Liidu kuvandiga kõige enam Jaak Aaviksoo, kuid äraostmatute seltskonnast oleks parim esimees Urmas Reinsalu.

Uudelepp tõstis esile, et Reinsalu oli viimati eesliinil 2004. aasta, kui ta oli Euroopa Parlamendi valimistel Res Publica esinumber. Pärast seda on Reinsalu pagunitega kohtadest eemale hoidnud ja pole trüginud valitsusse või võimule Tallinnas.

«Imagoloogiliselt on tal lihtsam, sest temaga pole skandaale ja ta pole olnud täidesaatva võimu positsioonil,» selgitas Uudelepp. «Minu teada pole tal suuri ärihuvisid, sest ta on olnud avalikus sektoris või poliitikas ehk ei tohiks üles tulla minevikuskandaale.»

Uudelepp toonitas, et praegu on Eesti poliitmaastikul toimumas põlvkonnavahetus: sotsidel on juba alla 40-aastane juht, Jüri Ratas sai Keskerakonna juhi valimistel oodatust enam hääli ja Reformierakonna puhul räägitakse samuti uue juhi kerkimisest.

«Seega vanuseliselt ta sobiks ja tema plussiks on, et ta ei peaks hakkama õppima erakonna juhtimist,» sõnas Uudelepp.

Lisaks on IRLi uue liidrina pakutud Marko Mihkelsoni, Jaak Aaviksoo, Liisa Pakosta, Eerik-Niiles Krossi, Juhan Partsi kui ka Erki Noole nime.

«Nende puhul tekib küsimus, et kui kaua läheks, et nad saaks sisuliselt esimeesteks,» sõnas Uudelepp. «Erakonna esimehel peab olema arusaam, mis erakonnas ja ühiskonnas toimub ning kuidas nad koos arenema peaksid.»

Kindlasti võib Uudelepa sõnul kõigi kandidaatide puhul välja tuua omadusi, mille poolest nad sobiks erakonna liidriks rohkem kui Reinsalu.

«Näiteks Nool on sihikindel, töövõimeline ja orienteeritud võidule, kuid kui IRL tahab positsiooni tugevdada, siis ei piisa ainult heast esimehest,» selgitas Uudelepp. «Esimees peab kokku panema kogu meeskonna ja Reinsalu stardipositsioon on parem, sest teised pole juhtimisega kokku puutunud.»

Uudelepp rõhutas aga, et IRLi kuvandile oleks parim, kui uueks esimeheks saaks Jaak Aaviksoo.

«IRLi puhul on praegu väike segadus, et kes nad on ja nad on ise selle defineerimisega hädas olnud,» sõnas Aaviksoo.

Tema hinnangul oleks aga kohe selge, mis asja IRL ajab, kui esimeheks saaks akadeemik, endine Tartu Ülikooli rektor ja kaitseminister ning praegune haridusminister, kelle kohta teatakse, et ta ei karda öelda või teha.

«Aaviksoo kuvand sobiks olemuslikult rahvusliku konservatiivsusega kokku,» nentis Uudelepp.

Uudelepp lisas, et ta ise ootab väga aega, kui mõne erakonna esimeheks saaks naine, kuid praeguses patriarhaalses ühiskonnas ei pruugiks selline käik töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles