Mikser: meid tajutakse tulevase peaministriparteina

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatliku erakonna juht Sven Mikser ütles Postimehele, et erakonna toetajate osakaalu kasvu taga on ilmselt asjaolu, et SDEd nähakse üha enam tõsiseima alternatiivina võimul olevatele paremerakondadele.

«Teisisõnu: sotsiaaldemokraate tajutakse opositsiooni juhterakonnana ja järgmise valitsuse moodustajatena. Oleme kinnistanud oma kuvandit kui vasaktsentristlik, vastutustundlik ja strateegilist vaadet omav erakond. Teist sellist Eestis ei ole,» ütles Mikser.

«Kindlasti on meie toetajate read kasvanud nende valijate arvel, kes on minetanud usu Keskerakonda kui valitsemisvõimelisse alternatiivi. Samas on tõenäoline, et ka tänase valitsuse tegevuses pettunud valijad vaatavad uut eelistust otsides esimesena sotsiaaldemokraatide poole,» sõnas Mikser.

«Kuna oleme tervikliku ideoloogia ja poliitilise programmiga erakond, mille eesmärgiks on kogu Eesti ühiskonna arendamine, siis ei pea me üllatavaks toetuse kasvu üheski valijaskonna grupis,» ütles Mikser.

Mikseri sõnul annab valijate profileerimine erakonnale kahtlemata hinnalist tagasisidet selle kohta, kui edukad oleme olnud oma sõnumi edastamisel ühele või teisele sihtgrupile, kuid ta ei ütle otseselt, kas konkreetne vastaja toetab erakonda seetõttu, et ta on pärit Läänemaalt, omab kõrgharidust või on alla 35 aasta vana.

Rohkem tööd noortega

Sotsiaaldemokraatlik erakond on aktiviseerinud ka tööd noorte suunal ja toetanud ühenduse Noored Sotsiaaldemokraadid tegevust.

«Meie toetus noorte seas on märkimisväärselt kasvanud, kuid kindlasti võiks see olla veel tunduvalt suurem kui 17 protsenti. Noortele suunatud avalik suhtlus peab kindlasti olema atraktiivsem ja kasutama teistsuguseid vahendeid ja kanaleid, kui meie harjumuspärane poliitiline kommunikatsioon. Kindlasti kavatseme selles suunas areneda,» kinnitas Mikser.

«Üldistavalt võib öelda, et sotsiaaldemokraate toetavad ühelt poolt need valijarühmad, kes on mures omaenda ja oma pere toimetuleku pärast, teiselt poolt need, kes saavad iseendaga hakkama, kuid on mures ühiskonna kui terviku käekäigu ja arengu pärast,» ütles Mikser ning lisas, et viimast kinnitab kasvõi asjaolu, et SDE toetus kõrgharidusega valijate seas on pea poole kõrgem meie toetusest põhiharidusega valijate hulgas.

«Valitsuserakonnad on olnud edukad pigem nende valijagruppide toetuse saavutamisel, kes on oma isikliku heaoluga üldjoontes rahul, kuid keda ei huvita liigselt ühiskonna üldised arengud, samuti nende seas, kes on vastuvõtlikumad lihtsakoelisele poliitpropagandale,» ütles Mikser.

Keskerakonna monopoli lõpp?

Mikseri sõnul on toetus mitte-eestlastest kodanike seas aastaga kasvanud kaks ja pool korda, mis on ülimalt märkimisväärne juurdekasv.

«Oleme tõusnud selle valijarühma jaoks selgelt teiseks eelistuseks. Nende toetusnumbriteni, mida naudime eestlastest valijate seas, on veel pikk tee minna, kuid arvestada tuleb väga madalat stardipositsiooni,» ütles Mikser.

«Et senist kasvu konsolideerida ja siit edasi areneda, on meil vaja kaasata senisest enam venekeelsete valijate jaoks tunnustatud arvamusliidreid ja olla süsteemsemad neile valijatele suunatud avalikus suhtluses,» sõnas Mikser.

«Usun, et oleme väga lähedal Keskerakonna monopoli murdmisele selle valijarühma seas. Sellel on kindlasti olulised pikaajalised mõjud nii Tallinna linna kui ka kogu Eesti tulevastele poliitilistele arengutele,» on Mikser lootusrikas.

«Erinevalt Keskerakonnast ei käsitle me mitte-eestlastest kodanikke allasurutud vähemusena, kelle õigusi on vaja riigivõimu eest kaitsta, vaid inimestena, kellele tuleb anda motivatsioon ja võimalused ühiskondlike protsesside suunamises ja riigi juhtimises osaleda ja oma huve edendada. Selle sõnumi selge väljaütlemine on toonud meile edu ja toob kindlasti ka edaspidi,» ütles Mikser.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles