Michal peab prokuratuuri käitumist õigeks

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal.
Justiitsminister Kristen Michal. Foto: Peeter Langovits.

Justiitsminister Kristen Michal ütles riigikogu infotunnis, et tema meelest käitus riigiprokuratuur Keskerakonna skandaalis õigesti ja seadusele kohaselt.

Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoni arvates käitus prokuratuur valesti, kui väljastas laupäeval üsna üldsõnalise pressiteate, mis jättis ruumi paljudele spekulatsioonidele.

«Prokuratuur lähtus põhimõttest, et menetlusinfot tutvustatakse kõigepealt menetluse osalistele ja alles seejärel jagatakse avalikkusele. Ajaliselt järgmisel tööpäeval nad seda informatsiooni ka jagasid,» sõnas Michal.

Michal lisas, et prokuratuur pidi menetlusega alustama juba reedel ja vahele jäid kaks vaba päeva, mistõttu oligi võimalus ka Keskerakonnal erinevaid spekulatsioone selles küsimuses levitada.

«Küll ei pea ma prokuratuuri ülesandeks teha sellest meediashow'd ja pean tegelikult väga õigeks seda, et nad käituvad seaduslikult ja tutvustavad menetlusinformatsiooni kõigepealt nendele inimestele, keda need puudutavad,» ütles Michal.

«Ma arvan, et ei teie ega mina ei tahaks tegelikult kuulda ajakirjanikelt, et ma olen milleski kahtlustatav. Ma tahaks seda kuulda tegelikult nendelt, kes seda kahtlustust ka esitavad ja seda tegevust läbi viivad,» sõnas justiitsminister.

Riigiprokurör Heili Sepp sõnas täna Postimehele antud intervjuus, et prokuratuur valis menetluse huve silmas pidades kõige parema käitumisviisi.

«See ei ole võitlustanner, kus tahaksime võidelda. Vahendid, mis on meie käsutuses, on hoopis teistsugused. Me ei saa rikkuda seadust, andes välja liiga palju infot,» selgitas Sepp.

«President heitis meile ette tasakaalust välja minemist. Me tohi seada kahtlustatavate kaitseõigust suurema ohu alla kui hädavajalik. Avalikkuse huvi oli suur, aga meie pidime silmas pidama ka kahtlustatavate huve,» ütles Sepp.

«Kui me nad kahtlustatavatena üle kuulasime ja küsisime, kas nad soovivad, et nende kahtlustused avalikustatakse, vastasid nad, et ei soovi. See, mida teeb nende kodupartei teisel pool, millistest põhimõtetest ja eetikast lähtuvad, on teine asi,» lisas Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles