Riik konfiskeeris mullu 3,5 miljoni eest kuritegelikku vara

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norman Aas pole rahul vandeadvokaat Alar Urmi arvamuslooga, mis tema sõnul sisaldab mitmeid faktivigu ja loob Eesti õiguskaitsesüsteemist negatiivse mulje.
Norman Aas pole rahul vandeadvokaat Alar Urmi arvamuslooga, mis tema sõnul sisaldab mitmeid faktivigu ja loob Eesti õiguskaitsesüsteemist negatiivse mulje. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigi peaprokurör Norman Aasa sõnul toimus 2011. aastal selge edasiminek kriminaalsel teel saadud tulu tuvastamises ja arestimises, mille tõestuseks on kurjategijatelt konfiskeeritud 3,5 miljonit eurot.

«Võibolla kõige suurem edasiminek, mida on mitu aastat oodatud, on olnud kriminaaltulu avastamise ja konfiskeerimisega,» ütles Aas täna 2011. aasta kuritegude statistika esitlusel justiitsministeeriumis. «Mõni aasta tagasi sai organiseeritud kuritegevuse vastases võitluses valitud uus meetod, et mõjutada organiseeritud kuritegevust läbi vara ehk üritada tuvastada kuritegelikult teenitud tulu ja see ära võtta.»

Aas rääkis, et eelmisel aastal jõustus 40 sellist kohtuotsust, mille puhul konfiskeeriti vähemalt 6400 eurot. Kokku saadi üle 3,5 miljoni euro.

«Kuriteoliigid olid väga erinevad, alates narkokuritegudest ja lõpetades majandus- ja maksukuritegudega,» rääkis Aas.

Ta tõi näiteks, et eelmisel aastal jõustusid otsused ühes organiseeritud narkokuriteo asjas. Nimelt organiseeriti Lääne-Euroopast Eestisse ja läbi Eesti erinevaid narkootikume. Neilt isikutelt konfiskeeriti kokku üle 736 000 euro (maja, sularaha 12 miljonit krooni jms).

Organiseeritud kuritegevusest rääkides, lisas Aas, et 2011. aastal esitati süüdistus 25 suuremas organiseeritud narkokuritegevuse juhtumis. Neist üheksa gruppi tegutses piiriüleselt. Aasa sõnul ei näita see number narkokuritegevuse kasvu, vaid õiguskaitseorganite head tööd.

Ta tõi näiteks grupi, kes vedas Hispaaniast Eestisse marihuaanat ja muid narkootilisi aineid. Neilt arestiti kriminaaltulu (sularaha, 2 sõiduautot, elamumaa paarismajaga jms) 230 000 euro väärtuses.

Teine grupp vedas Venezuelast Eestisse 47,81 kg kokaiiini. Neilt arestiti kriminaaltulu (pangakontod, kinnisvara) 124 000 euro väärtuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles