Setud paluvad valitsuselt piiriületamise probleemile inimlikku lahendust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksanda Seto kongressi saadikud Värska kultuurimajas.
Üheksanda Seto kongressi saadikud Värska kultuurimajas. Foto: Igor Taro

Eesti peaks töötama välja koostöös Venemaaga uue lihtsustatud piiriületuskorra vastavalt kehtivale Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrusele, leiab setusid esindav Seto Kongressi Vanemate Kogu.

Alates tänasest tuleb piiriäärsetel elanikel kasutada tavapärast viisarežiimi.

«Möödunud on kaks aastat ajast, kui jõustus Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus, millega kehtestati liikmesriikide välispiiril kohaliku piiriliikluse eeskirjad,» tõdesid setude esindajad.

«Eesti Vabariigi Valitsus ei ole siiani Vene Föderatsiooniga suutnud kokku leppida piiri (kontrolljoone) ületamise tingimustes niimoodi, et see oleks kooskõlas Euroopa Liidu määrusega ja rahuldaks Petserimaaga seotud EV kodanikke,» teatas Vanemate Kogust Aare Hõrn.

Hõrna kinnitusel on need kodanikud, keda esindab siinkohal Seto Kongressi Vanemate Kogu, seotud omaaegse Eesti Vabariigi linna Petseriga ja 74 Petserimaa külaga, mis praegu asuvad Vene Föderatsiooni halduses.

Seto Kongressi Vanemate Kogu (samuti Setomaa Valdade Liit) on olnud järjepidevalt seisukohal, et uue piiriületuskorra ettevalmistamisel tuleb üldjoontes järgida põhimõtet, et kodanike jaoks ei muutuks piiriületus keerulisemaks ega kulukamaks ning lihtsustatud korda saaksid kasutada kõik need, kel sel õigus oli ka varasematel aastatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles