Kaitseministeerium hankis Soomest õhutõrjerelvastust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Kaitseministeeriumile.
Vaade Kaitseministeeriumile. Foto: Peeter Langovits

Kaitseministeerium hankis Soomest õhutõrjeraketisüsteemi Mistral laskeseadmeid, väljaõppe- ja hooldusseadmeid ning varuosasid ning laevadele paigaldatavaid 23mm õhutõrjekahureid ZU-23-2.

Õhutõrjeraketisüsteemi Mistral laskeseadmed ja varuosad jõudsid Eestisse sel nädalal, 23mm õhutõrjekahurid tarniti 2011. aasta suvel, vahendas ministeeriumi pressiesindaja.

Soomest hangitud 23mm õhutõrjekahureid ZU-23-2 on kasutuses ka Eesti maaväe õhutõrjeüksustes. Soomest hangitavad kahurid asuvad spetsiaalsetel laevaalustel, mis võimaldab neid  õhusihtmärkide kõrval kasutada ka meresihtmärkide tabamiseks. Hangitavaid kahurid paigaldatakse Eesti mereväe laevadele.

Samuti hangiti Soomest piiratud kogus õhutõrjeraketisüsteemi Mistral laskeseadmeid, laskeväljaõppe- ja sihtmärgi leidmise simulaatoreid, testimisseadmeid laskeseadmete ja rakettide testimiseks ning erinevaid eritööriistu ja varuosasid.

Varustust kasutatakse 2007. aastal hangitud õhutõrjesüsteemi Mistral täiendamiseks ning need vähendavad olemasoleva süsteemi väljaõppe- ja elutsüklikulusid.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Ingvar Pärnamäe sõnul on Soomega sõlmitud hange mõistlikuks kompromissiks kvaliteetse ja kaitseväele vajaliku relvastuse ning Eesti maksumaksjale soodsa hinna vahel.

«Täiendavate Mistrali väljaõppe- ja testimisseadmete ning varuosade hankimine on heaks näiteks sellest, kui lihtsaks ja odavaks kujuneb täiendava varustuse hankimine pärast seda, kui eelnevalt on üsna kalli raha eest välja arendatud baasvõime. Sarnaseid väikseid täiendavaid hankeid õhutõrjesüsteemi arendamiseks oleme teinud ka varem, hankides eelmisel aastal Belgiast juurde laskeseadmeid ning veokeid meie õhutõrjesüsteemile,» selgitas Pärnamäe.

Soomest hangitud relvastus ja varustus olid varem kasutuses Soome mereväes ning arvatakse soomlaste kasutusest välja seoses mereväes toimuvate struktuurimuudatustega. Hange sisaldas ka ostetava tehnika seadistamist ja hooldust Soomes.

Hangitud varustuse kogumaksumuseks kujunes 283 050 eurot, hangitava relvastuse ja varustuse täpne arv on vastavalt hankelepingule konfidentsiaalne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles