Streik ei pruugi tähendada lasteaedade täielikku sulgemist

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed.
Lasteaed. Foto: Andres Haabu

Lasteaednike liidu juhatuse liige Marju Reinvart rääkis, et temale teadaolevalt ei pane streikivad lasteaiad uksi päris kinni ja need, kel väga vaja, saavad oma lapsed sinna ikka viia.

Reinvart rääkis, et liidul ei ole teada, kui palju lasteaednikke kavatseb 7. märtsil algava haridustöötajate streigiga ühineda. Küll aga teadis ta, et enamik streikijaid streigib ühe päeva ning vaid mõni üksik kaks päeva.

Reinvarti sõnul on iga lasteaia enda otsustada, kas streigi ajal on uksed kinni või midagi ikka toimub.

«Ma ei ole veel kuulnud sellist kohta, kus oleks päris nii kinni, et kui on väga vaja, siis ei saa last tuua,» ütles ta. «Juhtkond jääb ju tööle ja keegi on ikka, kes ei ühine streigiga.»

Küsimusele, kas siis võib probleeme tekitada see, et teatud arvu laste jaoks peab olema kindel arv kasvatajaid, vastas Reinvart, et arvatavasti neid vanemaid ei ole väga palju, kes lapsi streigi ajal lasteada toovad.

Tema hinnangul peaks lasteaiad abivajajatele kindlasti uksed avatud hoidma: «Ei ole kuulnud praegu küll, et seda võimalust ei ole. Töö organiseerimine on juba juhtkonna probleem.»

Ühe päeva streikida kavatseva Tallinna Kraavikrõlli lasteaia direktor Ulvi Pukk rääkis, et nemad võtavad kõik lapsed vastu ka 7. märtsil.

«Lasteaed on avatud ja tööd organiseeritakse nii, et lapsed saavad hoitud,» kinnitas Pukk. Tema sõnul streigib 13 inimest 24st.

Uksed jätavad lahti ka näiteks streigis osalevad Jõelähtme valla lasteasutused. Valla hariduse-, kultuuri- ja sotsiaalosakonna juhataja Carmen Viherpuu rääkis, et täna toimus valla haridusasutuste juhtidega kokkusaamine.

«Tuleb veel täpsemat infot, aga üldjoontes oli sõnum, et ka nemad on streigis osalejad,» kinnitas Viherpuu. Ta rääkis, et lasteaedu streigi pärast päris kinni ei panda.

«See on ikkagi korraldatud ja kindlasti on väga oluline teavitus ja kaardistamine, missugune on võimalus lapsevanemal laps kuhugi panna,» sõnas Viherpuu. «Mingisugusel kujul peab olema tagatud asutuste toimine nendele, kes ei saa koju jääda.»

Haridustöötajate streik peaks algama 7. märtsil ja kestma kuni kolm päeva. Reinvart rääkis, et lasteaednikud nõuavad, et riigieelarves oleks vahendid koolieelse lasteasutuste õpetajate palkade maksmiseks, kus oleksid kinnitatud palga alammäärad.

«Kuna kuulume omavalitsuste alla, siis on lasteaiaõpetajate palgad üle Eesti väga erinevad,» lisas ta. «Kuna kvalifikatsiooninõuded on kõigil ühised ja tööd peame kõik tegema võrdselt, siis peaks ka tasu olema võrdne. Meie nägemuses võiks selle tagada riik.»

«Teine nõudmine on, et kõikidel lasteaiaõpetajatel oleks puhkus 56 päeva, mis oleks võrdustatud õpetajate puhkusega,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles