Meikar: Eesti on jõudnud murranguni

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil ühiskonnaelu edendaja Silver Meikar
Pildil ühiskonnaelu edendaja Silver Meikar Foto: Margus Ansu

Poliitik ning täna inimõiguste ja kodanikuvabaduse eest võitlemise eest teenetemärgi saanud Silver Meikar ütles, et Eesti on mõnes mõttes jõudnud murrangu punkti.

Meikari sõnul tähendab poliitiline kultuur, et kuidas asju tehakse.

«Kui vaadata, kuidas inimesed tulevad tänavale, kui mõni riigimees kasutab ebasobivaid sõnu. Kui kohalik võim otsustab teha samme ilma inimestega rääkimata, siis inimesed organiseeruvad. See on märk, et inimesed pole rahul vana poliitilise kultuuriga,» hindas Meikar.

Meikar toonitas mitmel korral, et teenetemärgi võis saada küll tema, kuid tegelikult on see tunnustus kõigile neile, kes on inimõiguste, demokraatia ja poliitilise kultuuri eest võidelnud.

«Olen uskumatult tänulik kõigile neile inimesele, kes on mul võimaldanud nende teemadega tegeleda ja ma pole üksi tegutsenud,» sõnas Meikar. «Dissidendid Valgevenes või minu enda sõbrad Eestis ja abikaasa Nele, kes on andeks andnud, et võtan mõnikord seljakoti ja lähen pikaks ajaks ära keerulistesse piirkondadesse, et teha seda, millesse ma usun.»

Meikar tunnustas ka teisi ordenisaajaid ja tõstis esile, et seal oli väga palju vabatahtlikke.

«Need inimesed väärivad tunnustust ja presidendi otsus näitab, milliseid väärtusi peab tema ja laiemalt Eesti oluliseks,» sõnas Meikar. «Kes omast vabast tahtest teevad riigi ja kaaselanike elu paremaks. Nii tehes saab olla, et väikeses ja armsas Eestis on veel parem elada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles