Jaapanis hukati neli mõrvarit

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty International nõuab Jaapanilt surmanuhtluse kaotamist.
Amnesty International nõuab Jaapanilt surmanuhtluse kaotamist. Foto: SCANPIX

Täna hukati Jaapanis selle aasta esimesed neli surmamõistetud kurjategijat.


Kohtuotsusega hukati 44-aastane Yukinari Kawamura ja tema kaasosaline 39-aastane Tetsuya Sato, kes mõisteti surma kahe naise tapmise ning seejärel nende laipade tükeldamise ja põletamise eest, vahendas AFP.

Justiitsministeeriumi teatel hukati ka 32-aastane Shojiro Nishimoto, kes mõisteti süüdi nelja inimese mõrvas.

Neljas surmamõistetu oli 58-aastane Tadashi Makino, kes hukati korduvate sissemurdmiste käigus toime pandud mõrva ja raskete kehavigastuste tekitamise eest.

«Need on õõvastavad juhtumid hävitasid hinnalised inimelud,» ütles Jaapani justiitsminister Eisuke Mori pärast hukkamisi, mis toimusid pealinnas Tokyos, Nagoyas ja Fukuokas.

Möödunud aastal poodi Jaapanis 15 mõrva eest surma mõistetud kurjategijat. Jaapani kinnipidamisasutustes ootab surmaga lõppeva kohtuotsuse täidesaatmist veel 95 inimest.

Surmanuhtluse määramine ei tähenda, et otsus kohe ka täide viiakse. Süüalused võivad karistuse täidesaatmist vanglas oodata koguni kümneid aastaid. Sel nädalal hukatud kurjategijatest ootasid oma süüotsuse täidesaatmist kuni kolm aastat.

Amnesty International ja teised rahvusvahelised inimõiguste kaitseorganisatsioonid on palunud Jaapanil surmanuhtlusest loobuda.

Maailma juhtivaid tööstusriike ühendava G7 klubi liikmesriikidest on Jaapan ja USA ainsad arenenud tööstusriigid, kus pole surmanuhtlust kaotatud. Viimati toimusid Jaapanis hukkamised eelmise aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles