Taro sai kirjaliku «suulise» hoiatuse

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Taro
Igor Taro Foto: Raigo Pajula/Postimees

Venemaa ametivõimude poolt kinnipeetud ERRi ajakirjanikule Igor Tarole tehti kirjalikult «suuline» hoiatus.

«Selleks, et teha suuline hoiatus, oli vaja mind hoida kolm tundi jaoskonnas, võtta ära mälukaart, vormistada hunnik pabereid, kutsuda kohtusse,» rääkis Igor Taro Postimehele.

Ajakirjaniku kinnitusel esitas ta Vene välisministeeriumile kõik dokumendid selle kohta, et Venemaa massiteabevahendite seaduse paragrahvis 55, mis käsitleb väliskorrespondente, on olemas kaks erandit inimestele, kellelt ei nõuta seda akrediteeringut, mille puudumist Tarole süüks pandi.

«Üks erand olid need korrespondendid, kes olid akrediteerinud nõukogude ajal, ja teine erand oli meediaorganisatsioonidele, kes on tegutsenud enne 1991. aastat,» rääkis ajakirjanik ja lisas, et ETV on tegutsenud aastast 1955 ning ERR on selle õigusjärglane.

Taro sõnul ei ole ta temale tehtud hoiatusega loomulikult nõus ja tal on võimalik tehtud hoiatust edasi kaevata, kuid ta pole kindel, kas sel on mõtet. «Ühelt poolt ma ei ole nõus, aga teisest küljest, kas on mõtet hakata vägikaigast vedama inimestega, kelle jaoks pole oluline, mis seaduses kirjas on,» sõnas Taro.

Ajakirjaniku sõnul saab tema suulisest hoiatusest aru nii, et politseinik oleks kohapeal uurinud, kes ta on ja mida teeb ning andnud teada, et tal ei ole seaduse poolt nõutavat akrediteeringut. «Et ma teen sulle nüüd suulise hoiatuse, mine Eestisse ja vormista endale see,» rääkis Taro.

Ajakirjaniku sõnul on ta seni saanud rahulikult Venemaal tööd teha, kuigi eelmisel aastal on tal tulnud kodumaale tagasi tulles FSB esindajatele pikalt selgitada, mida ta Venemaal tegi. «Ma ei ole sellest seni varem rääkinud, aga inimesi, kes tihti käivad üle piiri, ahistatakse regulaarselt sellega, et neile korraldatakse piiril vestlusi, kus uuritakse, kus sa olid, mida tegid, kellega rääkisid,» sõnas Taro. Nii tuli ERRi töötajal mullu kahel korral FSB esindajatele oma tegemistest pajatada.

«Kui sellised inimesed su ette võtavad, siis nad teevad paljunduse kõigist minu dokumentidest, kahe tunni jooksul küsitlevad põhjalikult, vaatavad materjale,» kirjeldas ta oma kogemustele tuginedes. Viimase vestluse ajal kopeeriti kõik Taro diktofoni salvestused, mida ta Vikerraadio «Reporteritunni» jaoks tegi.

«Ma ei ole seda suure kella külge pannud, sest tundus, et nii see asi käibki ja see on selline riik,» sõnas ta. Taro lisas, et kui ta oleks millegi vastu eksinud, siis oleks see tuvastatud juba kuid, kui mitte aastaid varem.

Oma kinnipidamisest rääkides arvas Taro, et ilmselt on sellega seotud võimupartei Ühtse Venemaa esindajad, kellele tema tegevus tundus kahtlane ja kes hoolega tema dokumente uurisid.

«Neil on see võimekus olemas, et saavad helistada mingile ülemusele, et kuule, tegele sellega. Kommunistidel seda võimekust ei ole,» rääkis Taro. Ta pakkus, et ilmselt jälgisid erariides politseinikud tema tegevust varem, sest kohe, kui ta hakkas valimisplakateid filmima, astuti talle ligi.

Ajakirjaniku sõnul plaanis ta Venemaale uuesti minna 15. märtsil, kui Petseris toimub eesti keele päev. Kas see käik ka teoks saab, ei osanud Taro öelda. «Ma pean nüüd pöörduma Venemaa saatkonda, et tulevikus sellist jama vältida, ja pean paluma endale see paber vormistada. Eks sellest sõltub,» tõdes ajakirjanik. Taro sõnul on ta põhitöö siiski Eesti sündmuste kajastamine ja seetõttu ta Venemaal väga tihti ei käi, kuid korra kuus on tal seni sinna asja olnud.



 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles