Eesti ilvesed lähevad päästma Poola elurikkust

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestimaa Looduse Fondi eestvõttel püüti Järvamaalt eluslõksude abil kolm ilvest, kellest kaks sõidavad elama Poola Vabariiki, et aidata taastada Kirde-Poola ilvesepopulatsiooni.

Ettevõtmise käigus on plaan viia esialgu vähemalt neli looma Poola Piska ja Napiwodzko-Ramuckie metsadesse, kus 1980ndatel aastatel ilveste populatsioon üleküttimise tõttu hävis.

Märtsis alustaski Eestimaa Looduse Fond koostöös kohalike jahipiirkondadega Järvamaal ilveste eluspüüki ning möödunud neljapäeva hommikul saadi kastlõksu abil kätte ka esimene loom, kellele reedel lisandusid veel kaks.

Siiani on tabatud kolm isaslooma, kellest üks varustati raadiosaatjaga ja vabastati. Poola saadetakse kokku kaks isas- ja kaks emaslooma, kes jõuavad sinna selle nädala jooksul.

Praegu on ilves Poolas kaitse all. Eestis on ilves aga jahiloom ja nende Poolasse viimine on võimalus ilvese siinset asurkonda piirata ilma jahti pidamata.

Maailma Looduse Fondi (WWF) Poola haru tegeleb ilvesepopulatsiooni taastamisega 2006. aastast. Uue elujõulise ilveste asurkonna loomiseks kavatsetakse Eesti ilveste Poola asustamist jätkata. Hea eelduse selleks annab asjaolu, et Eesti ilvesepopulatsioon on elujõuline ja geneetiliselt sobiv.

Ilveste püüki ja nende Poolasse toimetamist organiseerib Eestimaa looduse fond. Loomad püütakse nendest piirkondadest, kus on ilveste kõrgem asustustihedus.

Eestis oli viimaste loendusandmete kohaselt 900 ilvest ja mullu kütiti neist veidi üle 180. Pindalalt seitse korda suuremas Poolas on vaid paarsada isendit, paljuski varasema ülemäärase küttimise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles