Märtsiküüditatuid mälestatakse ülemaailmselt

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leinaseisak Vabuse väljakul 2011. aastal.
Leinaseisak Vabuse väljakul 2011. aastal. Foto: Peeter Langovits

Vastusena Sihtasutuse Unitas, MTÜ TuliPisara ja 38 Euroopa Parlamendi saadiku kutsele korraldavad välisbalti kogukonnad 25. märtsil üritusi Siberisse küüditatute mälestamiseks.

Kui pühapäeval süüdatakse tuhanded küünlad Tallinnas Vabaduse Väljakul ning Tartus Raekoja platsil, toimuvad mälestusüritused samaaegselt ka kaheksas teises riigis – Belgias, Kanadas, Leedus, Lätis, Prantsusmaal, Venemaal, kolmes eri osariigis USAs ning Ühendkuningriikides.

Üleskutse algatanud sihtasutuse Unitas juhi Uve Poomi sõnul on imetlusväärne, et nii mitmed kogukonnad küüditatute mälestamiseks küünlad süütavad.

«Lootsime üleskutsega tõmmata märtsiküüditamistele ülemaailmset tähelepanu ning tänu väliskogukondadele see ka õnnestub,» rääkis ta. «Eriti hea meel on selle üle, et mitmed üritused on korraldatud kas kolme Balti riigi kogukondade koostööna või siis Eesti Majade eestvedamisel. Selline koostöö võiks toimida sama hästi ka poliitilisel tasandil, et meie hääl kostuks Euroopa poliitikas valjemalt.»

Enamikul välismaal toimuvatest üritustest süüdatakse küünlad küüditatute mälestamiseks. Mitmete ürituste programmides on ka erinevad ettekanded, presentatsioonid ning arutelud Balti riikide saatusest Nõukogude Liidu koosseisus.

Üleskutse välisbalti kogukondadele on vaid osa sihtasutuse Unitas tegevusest. Sihtasutuse asutasid 2008. aastal Mart Laar, USAs resideeruv filantroop Damian von Stauffenberg ja ettevõtja Meelis Niinepuu eesmärgiga saavutada kommunismikuritegude rahvusvaheline hukkamõist sarnaselt natsikuritegudega, tehes seda ühiskondliku lepitamise nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles