Aas: küsitava väärtusega eelarvekärped

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärpekääri limbo
Kärpekääri limbo Foto: Urmas Nemvalts

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul nähtub riigieelarve kärbetest, et tulude vähenemisest tekkivad augud lapitakse kas kohalike omavalitsuste arvelt või kogu riigi elanikkonna sotsiaalseid tagatisi ohvriks tuues.


«Märksa valutumad kokkuhoiuvõimalused on jäetud kaalumata,» nentis Aas. «Tähelepanuväärne on ka asjaolu, et koalitsiooni juhtiv Reformierakond ei pidanud nende kärbetega loobuma mitte ühestki oma poliitilisest lubadusest. Niipalju siis solidaarsusest.»

Aasa sõnul on enamik kärbetest lihtsalt majanduslangusest tulenevaid tulude vähenemisi konstateerivad, kusjuures augud kaetakse paljuski mitte kulude vähendamisega, vaid raha ühest taskust teise tõstmisega, eelarveaukude lappimisega kohalike omavalitsuste arvelt.

«Selle ilmekaks näiteks on kohalike omavalitsuste eelarvetesse kantava tulumaksuosa vähendamine, mille tulemusena jääb linnadel ja valdadel saamata kokku 675 miljonit krooni,» nentis Aas Raepressi vahendusel. «Samas ei aita see riigi kulusid kokku hoida.»

«Arusaamatu on ka riigi soov piirata kohalike omavalitsuste võimalusi laenu võtta, olles ise just vastupidi otsustanud minna laenamise teed,» ütles Aas. «Tallinnal on hea meel, et riigi valitsus on soodsatel tingimustel Euroopa Investeerimispangast projektipõhise laenu võtmise vajalikkusest ja kasulikkusest aru saanud. Tallinn talitas eelmisel aastal ju just niimoodi.»

«Riik ei räägi endiselt oma ettevõtete laenudest ja garantiidest, kuigi näiteks ainuüksi RKAS võttis üksnes eelmisel aastal kokku miljard krooni laenu,» nentis Aas. «Selle taustal ei ole vähimatki põhjust omavalitsusi maksebilansi tasakaalutuses süüdistada.»

Aas tõdes, et eriti kahetsusväärsed on kulukärped, mis elanikkonna sotsiaalset kindlustatust vähendavad - näiteks pensionitõusu langetamine, haigekassa ravieelarve vähendamine ning haigushüvitise maksmisel omavastutuse ja ettevõtte vastutuse suurendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles