Võõrsil elavaid eestlasi kutsutakse kodumaale õppima

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli peahoone
Tartu ülikooli peahoone Foto: Margus Ansu

Riik pakub välismaal elavatele eesti noortele stipendiumi Eesti ülikoolides ja kutsekoolides õppimiseks, seni on pooled tulijad jäänud pärast õpingute lõppu siia edasi.

Stipendiumite eesmärgiks on toetada väliseesti noorte õpinguid Eesti kõrgkoolides, riiklikes rakenduskõrgkoolides ja kutseõppeasutustes, selgitas haridusministeeriumi keeleosakonna ekspert Andero Adamson.

Stipendium katab õppeteenustasu ja ülalpidamisega seotud kulud , sealhulgas ka sõidukulud kodukohta ja tagasi kahel korral aastas, eluasemetoetus kuni õpingute lõpuni .

Seni on peamiselt stipendiumi saanud endistelt Nõukogude Liidu aladelt pärit väliseesti noored, kes on pärit Venemaalt, Lätist, Valgevenest, Ukrainast ja Abhaasiast.
Adamsoni sõnul on aga viimastel aastatel on lisandunud üliõpilasi Ameerika Ühendriikidest, Kanadast ja Soomest.

Siiani on igal aastal stipendiumi esmakordselt saanud 12 noort ja praegu saab seda stipendiumi 32 tudengit. Tulevikus on kavas suurendada Eesti toel siia õppima asunute arvu 50-ni.

Tänaseks on rahvuskaaslaste programmi raames stipendium määratud 47 noorele ning läbi aastate on kõige populaarsemateks õppesuundadeks olnud sotsiaalteadused, mida õpib 10 üliõpilast.

Praeguseks on oma õpingud stipendiumi toel lõpetanud 10 noort, kellest ligi pooled on ennast sidunud Eestiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles