Rannap: esinejad on segajate vastu võimetud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Rannap esinemas.
Rein Rannap esinemas. Foto: Margus Ansu

Muusik Rein Rannapi sõnul häirib teda esinedes väga, kui kontserdi ajal lapsed ringi sagivad, nutavad ning välguga pildistatakse, samas ei ole esinejatel tema sõnul erilisi võimalusi kuulajaid korrale kutsuda.

« Ma ei saa keskenduda klahvide vaatamisele, kui minu vaateväljas on mingi häiriv liikumine. /.../See häirib kohutavalt,» ütles muusik Rein Rannap Postimees.ee'le ja lisas, et ühtviisi häirivad nii fotovälgud kui ka laste sagimine.

Rannapi sõnul on muusikat mitut tüüpi ja publikust kostev lärm hakkab esinejat häirima siis, kui muusikas on ootamatuid helitugevuse muutusi.

Kuna siis on üldine helinivoo selline, et iga väiksemgi heli, mis publik toob kuuldavale, on kuulda. «Aga kui mul on habras intiimne lugu, näiteks «Nii vaikseks kõik on jäänud», kus on pausid ja muusika läheb nii vaikseks, et on vaevu kuulda, siis vahel on laste kiljumine ja kisa tugevam, kui see heli, mida ma ise tekitan,» kirjeldas ta vabaõhukontserdil toimuvat.

Samas tõdes muusik, et mõne teist tüüpi muusika kontserdi puhul laste nutt ja sagimine esinejaid ei häiriks.

«Tõesti, ansambli Meie Mehe kontserdil võiks terve publik koosneda imikutest ja nad võiksid röökida algusest lõpuni ja see ei häiriks mitte kedagi, sest see muusika on kogu aeg ühtlase tugevusega,» tõdes ta.

Esineja ei saa midagi teha

Esinejad ei saa Rannapi sõnul segajate suhtes eriti midagi ette võtta. Kui lapsed kiljuvad lava ees või tulevad esinemise ajal praktiliselt tema kõrvale, siis on ta palunud kahe loo vahel nad ära viia.

«Aga kui keegi on kuskil kaugemal, siis ma kuulen vaid helisid ja ma ei tea, kus või mis, kas nad läksid vahepeal ära. Mul pole midagi teha,» nentis ta.

Vanusepiirang 

Rannapi sõnul jäi talle hiljuti Soomes silma, et kontsert oli teatud vanuseni keelatud. «See oli päris karm number, et alla selle vanuse ei tohigi tulla,» sõnas ta.

Muusik lisas, et ise ta sellist vanusepiirangu seadmist päris õigeks ei pea, kuna osa lapsi hakkab muusikaga tegelema juba enne kooli ja nii mõnigi viieaastane suudab väga hardunult kontserti jälgida.

«Võib-olla kunagi ma panen mõne klassikakava peale selle märkuse, aga kui paljud inimesed märkavad seda?» sõnas ta. Rannap tõi näite, et tal on kavalehel kirjas, et pildistamine kontserdi ajal pole lubatud, aga ikkagi pildistatakse.

Muusiku sõnul jääb üle loota vaid inimeste teadlikkuse kasvamisele. «Ma usun, et kui üks inimene on lapse kaasa võtnud ja ta näeb, et laps segab teisi, siis ehk nad järgmine kord on targemad. Ma loodan,» rääkis Rannap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles