ERR.ee: omavalitsuste teatel halvendab kehv maksulaekumine elukeskkonda

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senini on Tartumaa silma torganud just oma aktiivsete ja hakkajate projektikirjutajatega, kes on aasta-aastalt esitanud KIKi järjest rohkem taotlusi ning saanud ka suurel hulgal rahastusotsuseid.
Senini on Tartumaa silma torganud just oma aktiivsete ja hakkajate projektikirjutajatega, kes on aasta-aastalt esitanud KIKi järjest rohkem taotlusi ning saanud ka suurel hulgal rahastusotsuseid. Foto: Peeter Langovits

Omavalitsuste koostöökogu leiab, et maksulaekumiste ning riigi toetuse vähenemise tõttu kahanevad ka omavalitsuste elukeskkonda investeerimise ja elanikele teenuste osutamise võimalused 1,9 miljardi krooni ulatuses.

Valitsus alandas üksikisiku tulumaksumäärast omavalitsusele laekuvat osa küll plaanitust vähem, kuid omavalitsused ei tahtnud, et tulumaksu protsenti üldse kärbitaks, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eile regionaalministriga kohtunud omavalitsusliidud ei nõustu sellega, et valitsus tahab omavalitsuste õlule panna kahekordse kärpekoormuse.

Lisaks on riik vähendanud ka sihtotstarbelisi toetusi ja kokku on kohalike eelarvete maht eelmise aastaga võrreldes kahanenud juba ligikaudu 1,9 miljardit krooni ning taganeda ei taha kohalikud omavalitsused neile laekuvast üksikisikutulumaksu protsendist, mis on rahaliselt ligi 700 miljonit.

Teine oluline valdkond, millest omavalitsused samuti midagi loovutada ei taha, on vaesemate omavalitsuste toetamiseks mõeldud miljardi ja 430 miljoni krooni suurune tasandusfond.

Tööhõive vähenedes on lisaks omavalitsused lisaks vähenevale tulumaksule silmitsi veel ühe probleemiga ehk sotsiaalvaldkonna kulude suurenemisega.

Lähiajal koguneb kohalike omavalitsuste ja sotsiaalministeeriumi ametnikest töörühm ja kõne alla tulevad toimetulekutoetused, mida maksavad kohalikud omavalitsused, kuid milleks raha peab tulema riigieelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles