Platsi puudumine võib Tallinna motoeksamitele kriipsu peale tõmmata

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppesõit. Pilt on illustratiivne.
Õppesõit. Pilt on illustratiivne. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tallinnas on küsimärgi all mootorratturieksamite toimumine, sest kohaliku liiklusregistri büroo õppesõiduväljak ei vasta nõuetele ja uut platsi pole bürool õnnestunud leida.

«Eks me ise oleme natuke hädas ja tuli on ahjus,» tunnistas liiklusregistri Tallinna büroo juhataja Enno Keel neli päeva enne eksamiperioodi planeeritud algust.

Nimelt on Mustamäel asuv õppesõiduplats ohutuse tagamiseks liiga väike. «Platsi pikkus on 83 meetrit, parkla ja tee arvelt saaks juurde veel 39 meetrit, kuid see jääb ikkagi lühikeseks.»

Põhjus seisneb majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi mullu 21. juunil välja antud määruses, mille kohaselt tuleb kaht eksamiülesannet – pidurdamist ja ettenähtud kohas peatumist ning takistusest ümberpõiget – sooritada endise 30 asemel ka 50-kilomeetrise sõidukiirusega. Ohutuse tagamiseks peaks väljaku pikkus olema vähemalt 125 meetrit, aga Tallinna plats jääb sellele märgatavalt alla.

Uue eksamipaiga otsinguid alustanud liiklusbüroo leidis aprillis Haabersti linnaosas ka mõõtmetelt sobiva platsi, kuid sel kolmapäeval loobus selle omanik ootamatult lepingu sõlmimisest, kuna mootorrataste müra võib häirida naabreid ja tenniseväljaku kasutajaid.

«Läbirääkimised käivad veel kahe platsi osas, kuid kahjuks ei asu need Tallinna linna territooriumil. Linnas, kus maa on eriti hinnas, on väga raske leida suurt ning vaba asfalteeritud platsi,» tunnistas Keel.

Kuna ministri määrus jõustus juba mullu juulis, paneb praegune olukord autokoole küsima, miks platsi otsingutega varem ei alustatud. «Eelmisel aastal otsustas liiklusregister, et kuna ohutuse tõttu ei ole võimalik 50-ga eksamit teha, siis tehti 30-ga,» meenutas Motokaru autokooli õpetaja ja Eesti Motomatkajate Klubi president Raido Remmelg. Tema sõnul on praegu eksamijärjekorras eelkõige need õppurid, kes alustasid motoõpet läinud sügisel ja lõviosa neist tahab eksamile minna lähinädalatel.

OÜ Autosõit Põhja piirkonna juht Riho Tereping ütles aga, et neil ootab vähemalt üks kasvandik maanteeametilt eksamile lubavat kõnet juba praegu.

Keel lubas, et eksamid tegemata ei jää. Kui uut väljakut õigeks ajaks ei leita, soovib büroo saada Maanteeametilt nõusoleku teha sõidutestid ajutiselt väiksema kiirusega. Samuti võivad soovijad minna eksameid tegema teistesse liiklusregistri büroodesse, millest lähemad asuvad Raplas ja Paides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles