Hollande'ilt oodatakse otsust Afganistani kohta

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsusmaa järgmine president Francois Hollande peab üsna peatselt ütlema, kas ta tõesti kavatseb kinni pidada oma valimislubadusest tuua nende riigi rohkem kui 3000 sõdurit Afganistanist koju juba tänavu.


«Ma usun, et võtmata meie vägedele mingeid riske on õige asi tuua meie lahingväed 2012. aasta lõpuks välja,» ütles Hollande möödunud nädalal. Esimene võimalus oma NATO kolleegidele Afganistani puudutava seisukoha silmast silma edastamiseks tekib Hollande'il 20.-21. mail Chicagos toimuva tippkohtumise ajal.

Kuigi NATO ametnikud on öelnud, et nad on oma plaanides arvestanud võimalusega, et sots võidab valimistel senist presidenti Nicolas Sarkozyd, ei võtnud alliansi peakorter Prantsusmaa järgmise liidri sõnumit vastu just soojalt, märgib AFP viitega anonüümsetele allikatele.

Üks anonüümne kõrge sõjaväelane NATO peakorterist märkis AFP-le, et Hollande’i plaanid julgeolekuvastutuse üleandmist afgaanidele ei mõjuta, sest alliansis on juba arvestatud võimalusega, et ta osutub valituks ning tehtud ka plaane vastavalt. Sõjalised planeerijad pööravad tähelepanu erinevatele riikidele ja nende poliitilistele olukordadele, sõnas ta.

Afganistani valitsuse esindajad aga märkisid reaktsiooniks Hollande’i võidule, et nende oma väed on valmis 2013. aastal vastutuse üle võtma, ning avaldasid kahtlust, kas Prantsusmaa suudaks selle aasta jooksul vägede väljatoomise lõpule viia.

«Sõjalisest vaatenurgast ma usun, et pole praktiline tuua vägesid välja selle aja jooksul, mis on 2012. aastast veel järele jäänud,» märkis kõrge Afganistani kaitseametnik anonüümselt AFP-le.

Prantsuse sõjavägi peab Afganistanist koju toimetama umbes 1500 konteinerit varustust, 1200 sõidukit ja 14 helikopterit.

«Ma usun, et see oli pigem valimiskampaania lubadus kui praktiline otsus,» oletas afgaani ametnik. «Nad ei too sel aastal vägesid välja.»

NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude kodulehe andmeil teenib Afganistanis praegu 3308 prantslast. Langenutena on Prantsusmaa kaotanud selles sõjas 82 võitlejat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles