Vanglates piirati vangidele lubatud suitsude hulka

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine
Suitsetamine Foto: SCANPIX

Tartu vangla andis kinnipeetavatele teada, et tänasest on neil lubatud suitsetamisalale võtta kaasa viis sigaretti, sarnane muutus tehti ka Tallinna ja Viru vanglas ning on plaanitud lähiajal teha Harku ja Murru vanglas.

Tartu vangla direktori käskkirjas on esile toodud, et seni lubati suitsetajal kaasa võtta pakk sigarette, kuid see soodustas kinnipeetavate vahel sigarettidega kauplemist, mis on aga keelatud tegevus.

Samuti võeti sigarette varjatult kaasa eluruumidesse ja üritati seal süüdata, mis oli käskkirja kohaselt otseseks ohuks vangla julgeolekule.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talve sõnul on vangid proovinud sigarette süüdata elektripistikutesse pistetud traatidega ja rikkunud seeläbi pistikupesi ning elektrijuhtmeid, et nendest sigareti süütamise vahendeid valmistada.

«Isevalmistatud süütamisvahendite valmistamine ja kasutamine on aga selgelt tuleohtlik,» lisas Talv.

Lisaks tõsteti käskkirjas esile, et suitsetamine rikub tervist, mis on aga oluline väärtus ja selleta pole võimalik enamike teiste põhiõiguste kasutamine.

Sellest tulenevalt lubatakse 9. aprillist suitsetamisalale kaasa võtta kuni viis sigaretti.

Talve sõnul on käskkirjale esitatud üksikuid vaideid. Ta lisas, et soovi korral on kõigil kinnipeetavatel võimalik saada suitsetamisest loobumise nõustamist.

2010. aastal rakendus vanglates suitsetamise korraldus, mille kohaselt võivad vangid suitsetada ainult selleks ettenähtud ja märgistatud kohtades, mis vastavad tubakaseaduses toodud nõuetele.

Selleks, et piirangute täitmist paremini kontrollida, tehti ka muudatus, mille kohaselt ei ole kinnipeetaval õigus enda juures hoida tubakatooteid ega suitsetamistarbeid. Need on võetud vanglateenistuse ametniku poolt hoiule ja väljastatakse vangile vaid ajaks, millal tal on õigus viibida suitsetamiseks ette nähtud kohtades.

Selleks soetati kõikidesse vangla elusektsioonidesse lukustatavate lahtritega kapid, kus vangidel on võimalik tubakatooteid hoida ja kust nad saavad lubatud ajal oma suitsetamistarbed võtta ja pärast kasutamist tagasi panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles