Michal: lobireeglite hea tava on väljatöötamisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Kristen Michal.
Justiitsminister Kristen Michal. Foto: Peeter Langovits

Justiitsminister Kristen Michali sõnul on justiitsministeerium koostöös teenusmajanduse kojaga ette valmistamas lobireeglite head tava, mis täpsustab lobireegleid ja paneb paika, milline oma huvide esindamine on eetiline ja milline ebaeetiline.

Michal ütles BNSile, et ta seadis lobireeglite täpsustamise eesmärgiks juba eelmisel aastal justiitsministriks saades, kuna oma huvide esindamine on vabas ühiskonnas täiesti loomulik tegevus. Michal tõdes, et ta ei osanud reegleid välja töötama asudes aimatagi, et see teema seoses Mati Eliste kohtuotsuse ning Ester Tuiksoo ja Priit Toobali kriminaalasjaga seoses nii aktuaalseks muutub. «Enda teadamata oleme me koos riigikohtu kolleegiumiga liikunud ühes suunas,» nentis justiitsminister.

Michali sõnul on justiitsministeerium praeguseks koostanud lobireeglite täpsustamiseks eelanalüüsi ning korraldanud lobitegemisega seotud inimestega laiema nõupidamise.

«Meil on tänaseks kokkulepe teenusmajanduse kojaga, kes koostab koos kaubandus-tööstuskojaga esialgse teksti selle kohta, milline see hea tava võiks olla. Ma arvan, et see tekst annab selge suuna lobireeglite sätestamiseks.. Kui me oleme lobi hea tava mustandi kirja saanud, siis peaks kindlasti järgnema lobireeglite kirjeldus avaliku võimu jaoks,» rääkis justiitsminister.

Michali hinnangul võiks oma huvide esindamise reeglite sätestamisel alustada koos ettevõtlusorganisatsioonidega loodud oma huvide esindamise heast tavast. «Mis puudutab avalikku võimu, seadusandlust ja üksikotsuste protsessi, selle saab sätestada hea õigusloome põhimõtete ja muude normatiivaktidega. Kui avalikkus leiab, et see ei ole piisav, siis me võime alati jõuda lobireeglite sätestamiseni seadustes. Aga kõigepealt me kirjeldame ära, kuidas on oma huve mõistlik esindada ja lähme sealt edasi,» rääkis Michal.

Justiitsministri sõnul valmib oma huvide esindamise esialgne kirjeldus ilmselt lähikuudel. «Siis järgnevad arutelud avalikkuse ees ja hindamine, kuidas oleks mõistlik edasi minna. Ma pean täiesti loomulikuks seda, et igaühel on omad huvid olemas, olgu see siis emade ühendus, jalgpallurite liit või ettevõtjad. On täiesti loomulik, et vabas ühiskonnas esindatakse neid huve täiesti selgelt ja avatult,» rääkis Michal.

Riigiprokuratuur teatas täna, et lõpetas osaliselt riigikogu keskerakondlastest liikmete Priit Toobali ja Ester Tuiksooga seotud kriminaalmenetluse, viidates riigikohtu 30. aprilli lahendile mõjuvõimuga kauplemise kuriteokoosseisu kohta.

Seoses sellega pääses Ester Tuiksoo uurimise alt, Toobali suhtes aga Hannes Rummu kirjavahetusega seotud uurimine jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles