Valitsus toetas põhimõtteliselt Guantanamost vabanejate vastuvõtmist

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guantanamo vangilaager
Guantanamo vangilaager Foto: AP

Valitsus toetas tänasel kabinetiistungil põhimõtteliselt Guantanamo vangilaagri kinnipeetavate vastuvõtmist Eestisse.


Välisminister Urmas Paet selgitas valitsuse pressikonverentsil, et Guantanamo vangilaagrist vabaneb 60 inimest, kelle süüd pole tõestatud ning kes on seega vabad minema, kuhu nad soovivad. Kuna kartus on, et nende kodumaal võidakse neid represserida, on USA palunud Euroopa Liidult abi neile elukoha leidmisel, ütles Paet.

Paeti sõnul oli Euroopa Liidu välisministrite nõupidamine põhimõtteliselt endiste vangide vastuvõtmiseks positiivselt meelestatud ning sama meelt oli täna ka Eesti valitsus.

Nüüd tuleb lahendada tehnilised detailid - milliste lepingute alusel inimesed liikuma hakkavad ning kas neist keegi üldse tahab Eestisse tulla, rääkis välisminister.

Paet lisas, et kui endised kinnipeetavad tulevad Euroopa Liitu, siis Schengeni viisaruumi kaudu on neil kõigil õigus ka Eestisse tulla.

Guantanamo vangilaager on USA Kuubas asuv kinnipidamisasutus, kus president George W. Bushi ametiajal peeti kinni terrorismikahtlusega isikuid.

President Barack Obama on lubanud vangilaagri sulgeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles