Afganistani saabunud Hollande kaitses vägede väljaviimise kava

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande kohtumas Prantsuse sõduritega.
François Hollande kohtumas Prantsuse sõduritega. Foto: SCANPIX

Täna üllatusvisiidile Afganistani saabunud Prantsuse president François Hollande kinnitas taas kord kava tuua Prantsuse sõdurid riigist koju juba tänavu. 

Ühtlasi kinnitas Hollande Kapisa provintsis Nijrabi sõjaväebaasis teenivate Prantsuse sõduritega kohtudes, et vägede väljaviimine toimub teiste NATO liitlastega koordineeritult ning heas üksteisemõistmises, vahendas uudisteagentuur AFP.  

«See on iseseisev otsus. Vaid Prantsusmaa saab otsustada, mida Prantsusmaa teeb. See (vägede väljaviimine - toim) korraldatakse heas teineteistemõistmises meie liitlatega, eriti president Obamaga (USA president Barack Obamaga - toim), kes mõistab põhjuseid ning tihedas koostöös Afganistani võimudega,» märkis Hollande oma esimesel visiidil Afganistani Prantsuse riigipeana.

NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAF) kodulehe andmeil teenib Afganistanis praegu 3308 prantslast, millega Prantsusmaa on USA, Ühendkuningriigi, Saksamaa ja Itaalia järel Afganistanis suuruselt viies välisvägede kontingent. Langenutena on Prantsusmaa kaotanud selles sõjas 82 võitlejat.

Hollande, kelle üheks valimislubaduseks vägede kojutoomine oli, on varem märkinud, et Afganistani jääb vaid «väga piiratud» arv Prantsuse sõdureid, et jätkata Afganistani vägede koolitust ja tuua riigist ära sõjatehnika.

Afganistani väed on asunud julgeolekukontrolli liitlasvägedelt järk-järgult üle võtma. Suurem osa 130 000 võõrsõdurist peaks Afganistanist praeguse eesmärgi kohaselt lahkuma 2014. aasta lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles