Õiguskantsler: kõiki poliitikuid ei tohi kujutada korrumpeerununa

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder
Indrek Teder Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul ei tohi teha rahastamisskandaalist järeldust, nagu oleksid kõik poliitikud korrumpeerunud.

Teder ütles täna Postimehele, et teda häirib, kui institutsioone ja kogu süsteemi hakatakse kujutama korrumpeerunu ja mustana. «Mulle on absoluutselt vastuvõetamatu see, et mõned autorid on püüdnud näidata kõiki poliitikuid kui kriminaalkurjategijaid. See on absoluutselt vale,» lausus ta.

Tederi sõnul eeldab avatud demokraatlik süsteem poliitikute osalemist. Ta küsis, et kui poliitikute suhtes ollakse ühiskonnas ülikriitilised, siis kes tahab ennast tulevikus poliitikaga siduda. «Üha rohkem hakkavad siis poliitikasse minema inimesed, kes on alla lati,» ütles ta.

Omaette probleem on tema sõnul ka poliitiline konkurents, mis parlamenti kuuluvate parteide arvu juures võib praegu olla «natuke tagasihoidlik».

Teder juhtis samuti tähelepanu, et veel hiljuti on pärast mõne poliitiku õigeksmõistmist asutud nahutama nii prokuratuuri kui kaitsepolitseid. Samas on tema sõnul tegu vajalike, väärikate ja oma tööd hästi tegevate institutsioonidega.

«See, et inimesed õigeks mõistetakse, on demokraatias täiesti tavaline ja igati loomulik. Et peaks olema sada protsenti süüdimõistmisi, on absurd,» ütles ta ja lisas, et ei pea institutsioonide nuhtlemist ning must-valge kuvandi loomist mõistlikuks.

Teder kinnitas, et ei näe Eesti olukorda tumedates toonides ega arva, nagu Eesti oleks korrumpeerunud riik. Vastasel juhul ei oleks ta enda sõnul enam õiguskantsler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles