Laanet: sisulisi diskussioone jääb üha vähemaks

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Laanet
Kalle Laanet Foto: Merike Teder

Riigikogulase Kalle Laaneti väitel otsustas ta tühjale riigikogu saalile kõne pidada, et juhtida tähelepanu poliitmaastiku kitsaskohtadele, sest saalis midagi suurt ei arutata ja kuulata ning rong liigub edasi ikka nii nagu eeldatakse.

Laaneti sõnul otsustas ta tühjale saalile kõne pidada juhuslikult, kui nägi, et kõik riigikogu liikmed hakkasid saalist lahkuma.

«Mul oli tunne, et eelmisel nädalal plahvatanud skandaal, mis puudutas rahastamist ja tipptasemel poliitikuid, ei jõudnud riigikogulaste kõrvade vahele ja nad ei saa asja tõsidusest aru,» selgitas ta enda motiive.

Laaneti väitel soovis ta oma kõnega juhtida tähelepanu riigikogulaste käitumisele ja ta oli veendunud, et tühja saali nägemine tõstab veelgi ühiskonna rahulolematust poliitikute suhtes.

«Tuleb tõsiselt arutada, kuidas poliitikat tehakse ja lahendused läbi viia,» arvas ta. «Riigikogulased näitavad oma eetilise suhtumisega töösse, et kui palju tegeletakse sisuliste asjadega ja kui palju tuuakse probleeme riigikogu ette, et lahendusi leida ja need täitevvõimule edastada. See puudutab riigikogu kui tervikut.»

Laanet lisas, et riigikogu saalis toimuvat saab kuulata küll kabinettidest, kuid aruteluprotsessis saab osaleda siiski vaid siis, kui ollakse saalis.

«See on võtmekoht – sisulisi diskussioone jääb üha vähemaks, sest kokkuleppeid tehakse järjest enam tagatubades,» selgitas ta.

Laaneti sõnul pole ta enda kõne ja etteaste kohta arvamusi kuuldud, kuid mõnikord on poolhuumoriga arutatud, et miks saal nii tühi on.

«Miks tõsiselt ei arutada, eks seda peab poliitikutelt endilt küsima,» nentis ta.

Laaneti sõnul ongi tavaliselt nii, et infotundide ajal on kohal vaid liikmed opositsioonist ja nemadki pole täiskoosseisus.

«Tollel esmaspäeval oli üle keskmise kuulajaid – opositsioonist kuskil pool,» nentis Laanet.

Riigikogu liige Peeter Võsa jagas 30. mai õhtupoolikul oma Facebooki seinal fotot, kus riigikogulane Kalle Laanet peab esmaspäeval kõnet, kuid saalis pole kedagi peale riigikogu ametnike ja istungi juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles